Stel: je wil je eigen energie opwekken maar je hebt een huurhuis of een plat dak. Dan zijn zonnepanelen niet echt een optie. Serkan Kilic bedacht een alternatief: een windturbine voor op je dak. "Wind is er altijd, ook 's nachts."
Kilic wilde samen met zijn compagnon Frederik Marcillaud iets bedenken dat een positieve impact heeft op de wereld, iets om aan generaties na hem achter te laten. "Ik ben geen tegenstander van zonnepanelen, maar ik denk dat wind en zon elkaar kunnen versterken. In de winter en in de avonduren heb je niet zoveel aan je zonnepanelen, maar wind is er altijd", zegt Kilic tegen EditieNL.

Dus bedacht hij de windturbine genaamd Airturb, een kleine wokkelvormige turbine die op elk dak kan. "Hij is relatief goedkoop en kan op elk dak. Ik ga er nu vanuit dat hij ongeveer 1000 kilowatt per jaar kan opleveren. Dat is goed voor een derde van het verbruik van een gemiddeld huishouden."
De Airturb kost 2500 euro en levert dus ongeveer 1000 kwh op.
Bron: Ariturb
Ter vergelijking, zonnepanelen kosten gemiddeld 4700 euro maar leveren wel wat meer op: zo'n 2600 kwh.
Bron: MilieuCentraal
Het klinkt allemaal erg positief, maar waarom gaat dan niet iedereen aan de windturbine? Professor Gert Jan Kramer, hoogleraar duurzame energievoorziening van de Universiteit Utrecht denkt dat het niet een kwestie is van het één of het ander. "Je kan niet zeggen dat windenergie beter is dan zonne-energie", zegt hij tegen EditieNL.

"Ze hebben allebei een rol van betekenis in onze toekomst. Nu zie je zonnepanelen op daken en windmolens in grote windparken. Maar ook daar zie je een verschuiving. Je ziet vaker zonnepanelen op grote stukken grond en in vinexwijken zie je windmolens op daken. We hebben alle energieën nodig dus we hoeven niet te kiezen. Het versterkt elkaar."
Op de schuur
Mark Bouwers heeft een windturbine op het dak van zijn schuur staan. Hij was op zoek naar een bron van groene energie maar omdat hij een huurhuis heeft waren zonnepanelen voor hem niet echt een optie. "Mijn broer nam zonnepanelen en toen is het bij mij gaan kriebelen. Maar omdat panelen voor ons, omdat we een huurhuis hebben, geen optie waren ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. De windturbine kunnen we gewoon meenemen naar een volgend huis als we gaan verhuizen, dus dat is handig."
Bouwers kocht de turbine voor drieduizend euro en heeft hem nu drie maanden staan. Of het al wat oplevert? "Ik weet het nog niet, er zit namelijk nog geen uitleesmogelijkheid bij. Die komt binnenkort. De windturbine draait in ieder geval dus hij werkt wel. Ik ben benieuwd wat hij oplevert straks." Zijn buren zijn ook benieuwd, want die zien ineens een windturbine van anderhalve meter op het dak staan. "Ik krijg veel vragen uit de buurt, er zijn al wat buren die ook interesse hebben."