Vertical farming

Kruiden gekweekt in supermarkt: 'Iedere week vers'

21 mei 2020 10:23 Aangepast: 22 mei 2020 14:45
Een 'vertical farm' in de supermarkt. Beeld © EditieNL

Kruiden kopen die in de supermarkt gekweekt zijn. Het kan nu in een supermarkt in Nijmegen. Daar is een vertical farm geplaatst, waarin je bieslook of koriander gewoon onder je neus groeien. Is dit de toekomst?

De vertical farm is in de Albert Heijn in Nijmegen geplaatst door het bedrijf Infarm. Dit soort verticale landbouw gebruikt volgens het bedrijf 99,5 procent minder ruimte, 95 procent minder water en 90 procent minder uitstoot. Ook komt er geen aarde aan te pas.

Iedere week vers

In de installaties staan meerdere lagen met plantjes op elkaar gestapeld, onder groeilampen. "Het zijn stellages waar zaadjes en kiemen worden geplant die na drie weken worden geoogst. Dan zijn ze klaar voor verkoop", vertelt Pascal van Ham van Infarm.

De 'farm' staat dus gewoon in de supermarkt. "Het groeit voor je neus, zonder chemische middelen of pesticiden en met besparing op water en brandstof." Na het oogsten worden er weer nieuwe zaadjes ingedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland is het Silicon Valley van de vertical farming'

Eerste in Nederland

De kas in Nijmegen de eerste in Nederland. Er staan vijf kruiden in: basilicum, koriander, bieslook, munt en peterselie.

"In Parijs zijn er al supermarkten die tien van die stellages naast elkaar hebben staan. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt het ook al veel langer gedaan." Ook is er in Duitsland een sterrenchef met een kleinere kas in z'n restaurant, vertel Van Ham. "Daar staan hele exotische kruiden in."

Kleine gewassen

Leo Marcelis, hoogleraar tuinbouw en plantkunde van de Wageningen Universiteit, denkt dat we vertical farming zeker meer gaan zien. "In Nederland zie je het nog niet veel, maar Infarm heeft deze concepten al in veel grote steden. Het is al werkelijkheid."

Toch verwacht hij niet dat alle groenten opeens in de supermarkt geteeld gaan worden. "Niet alles groeit zo snel, vanuit praktische overwegingen leent dit zich voor de relatief kleine gewassen zoals bladgroenten. Die hebben over het algemeen een kleinere teeltcyclus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boer Bart (36) heeft zijn eigen stukje natuur: ‘Hier kom ik helemaal tot rust'

Duurzaam, maar duurder

Marcelis verwacht dat een aantal supermarkten in Nederland zal volgen. Ook kun je het volgens hem verwachten bij een aantal cateraars en restaurants. Al zitten er niet alleen maar voordelen aan: "Over het algemeen is het redelijk duur. Je moet een kast hebben en lampen. Hoe duurzaam die ook zijn, die hebben ook elektriciteit nodig. Ook is het monitoringsysteem redelijk duur. Willen mensen daar wel voor betalen?"

Zelf doen

Wie zo'n kast wel wat vindt, kan het ook zelf proberen. "De huiskamer is daarvoor het best", zegt Marcelis. "Temperatuur is belangrijk, in de huiskamer is het rond de 20 graden. In je kelder is het te koud."

Begin met sla, dat is volgens de hoogleraar niet zo moeilijk. "Vergeet het niet water te geven, maar ook weer niet te veel. En zet de lampen niet altijd aan, want dan doet de plant het minder goed. Planten hebben ook af en toe slaap nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore