Ga naar de inhoud
Wc-probleem

Tekort aan openbare toiletten: 'Wordt erger na 1 juni'

Ivo Thonnon vindt dat er meer openbare toiletten moeten komen Beeld © Editie NL

Even gauw naar de wc tijdens het winkelen of wandelen: sinds de coronacrisis is het ineens knap lastig geworden. Dat probleem wordt vermoedelijk nog groter als horecagelegenheden vanaf 1 juni weer opengaan en er maar dertig personen in de zaak mogen zijn.

Op verschillende plekken in Nederland is er een gebrek aan openbare toiletten. Bijvoorbeeld in Zandvoort, waar sinds de coronacrisis veel wildplassers zijn. De gemeente roept de wandelaars op om niet te lang te wandelen.

De Koninklijke Horeca Doetinchem verzoekt de gemeente om meer toiletten te plaatsen. De gemeenten Groningen en Den Bosch hebben inmiddels mobiele toiletblokken geplaatst. In Rotterdam heeft de gemeente zijn zelfreinigende toiletblokken speciaal tijdens de coronacrisis opengehouden.

1 juni

Ivo Thonon van Toiletalliantie verwacht dat het tekort aan toiletten vanaf 1 juni flink toeneemt. "Er zijn al te weinig openbare toiletten, maar als de horeca opent gaat dat nog erger worden", zegt hij tegen Editie NL.

Zelfvoorzienend
Lees ook:
Zelfvoorzienend op de camping: meer chemische toiletten verkocht

"Normaal gesproken kan je even een horecazaak binnenlopen om naar het toilet te gaan", legt hij uit. "Dat kan na 1 juni niet zo makkelijk meer. Er mogen maar dertig mensen – exclusief personeel – binnen zijn. En als je wel naar binnen kan is het in sommige kleine zaken nog lastig om anderhalve meter afstand te houden ook."

Hoge nood

Kortom: de nood om meer openbare toiletten te plaatsen is groot. "Momenteel zijn er 400 tot 500 openbare toiletten in Nederland: veel te weinig. Dat is niet alleen een probleem voor de gemiddelde mens, maar al helemaal voor ouderen en mensen met darm- en spijsverteringsziektes."

Dit
Lees ook:
Dit toilet moet ervoor zorgen dat je minder lang op de wc zit in de baas z'n tijd

Thonon vindt dat gemeenten met extra openbare toiletten moeten komen. "In een stadscentrum zou er – waar je ook bent – op maximaal 500 meter afstand een toilet beschikbaar moeten zijn."

App

Om erachter te komen waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is, heeft Toiletalliantie een app ontwikkeld: HogeNood. Die weergeeft welke openbare wc's er in de buurt zijn, of die geld kosten en of deze bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk zijn.

Bekijk hier de video:

02:00