Ga naar de inhoud
Belangrijk voor biodiversiteit

Ode aan onkruid: zet je stoepplantjes in de schijnwerpers

Mathilde tijdens het stoepkrijten Beeld © Mathilde Simons

Plantjes die tussen de stoeptegels uit piepen: sommige mensen zijn ze liever kwijt dan rijk, anderen vinden ze juist nuttig en leuk. De actie 'Stoepplantjes' moet het 'onkruid' in de spotlight zetten. "Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de stad."

Plantjes tussen de stoeptegels verdienen meer aandacht, vindt Mathilde Simons (23) van de Hortus botanicus in Leiden. Ze is daarom het Instagram-account Stoepplantjes begonnen. De bedoeling is dat mensen stoepplantjes omcirkelen met stoepkrijt en daar de naam van het plantje bij schrijven.

Biodiversiteit

Op deze manier worden mensen gedwongen naar de plantjes te kijken en er meer over te leren. "Dat is belangrijk, want stoepplantjes zijn een belangrijke toevoeging aan de biodiversiteit in de stad. De plantjes bieden voedsel en bescherming aan insecten, met name aan bijen. Die kunnen het goed gebruiken, want ze zijn aan het uitsterven."

Daarnaast helpen de plantjes bij de afvoer van overtollig water in de stad. "Als het hard regent en er liggen alleen maar stenen, kan het water niet weg. Dan loopt de stad onder. Bovendien dragen de plantjes bij aan de verkoeling van de stad."

Internationaal

Het initiatief is overgewaaid vanuit het buitenland. "Een botanist in Toulouse is ermee begonnen. Vervolgens is het balletje gaan rollen. Ook in Engeland is het opgepakt en nu doen wij ook mee."

Mathilde krijgt veel positieve reacties op social media. "Veel mensen lijken een nieuwe hobby te hebben gevonden. Heel leuk", vertelt ze.

Zelf aan de slag

Ben je zelf een stoepplantje tegengekomen maar weet je niet welke naam erbij hoort? Hier kun je een poster vinden met de 52 meestvoorkomende soorten erop. Ook zijn er determinatie-apps zoals PictureThis en ObsIdentify, die je helpen erachter te komen welk plantje je voor je hebt.