Ga naar de inhoud
Geen bezoek in ggz-instelling

Vloggen op gesloten afdeling: 'Terug bij af door coronamaatregelen'

Shania verblijft in een ggz-instelling Beeld © Eigen foto

De 20-jarige Shania voelt zich eenzaam. Vanwege de coronamaatregelen mag ze geen bezoek ontvangen in de ggz-instelling waar ze verblijft en dat valt haar zwaar. Ze is daarom gaan vloggen vanaf haar gesloten afdeling.

Vier weken geleden is de Twentse Shania gedwongen opgenomen op een gesloten afdeling. Het is voor haar eigen veiligheid, Shania beschadigt zichzelf namelijk. Dat ze al weken geen bezoek mag ontvangen vanwege de coronamaatregelen, helpt haar naar eigen zeggen echter niet verder.

"Door de coronamaatregelen in de ggz voelt het alsof ik terug bij af ben", vertelt Shania aan EditieNL. "Alsof ik terug zak in de ellende waar ik in zat. Dat face to face contact is gewoon heel belangrijk en ik kon zelfs mijn ouders niet zien. Dat maakte dat ik mezelf weer ging verwonden en eenzaam voelde."

App
Lees ook:
App moet jongeren door coronacrisis helpen: 'Depressieve klachten voorkomen'

Vlogs

Bezoek komt wel langs, maar moet buiten blijven. Contact gaat via het raam, is te zien op de vlogs die Shania op TikTok plaatst. Met de vlogs probeert ze meer contact te houden met de buitenwereld en te laten zien hoe haar leven er nu uitziet. Daar is ze goudeerlijk in: goede dagen, slechte dagen, medicijngebruik, alles komt voorbij.

"Vandaag was een moeilijke dag, ik heb veel in bed gelegen. Zulke dagen zijn vreselijk en dat mag, herstellen gaat helaas niet in een rechte lijn", vertelt ze bijvoorbeeld in een van de video's.

"Het gaat nog steeds niet helemaal goed met me", zegt Shania tegen EditieNL. "Volgende week heb ik een crisisberaad hoe het nu verder moet, en of ik dan hier moet blijven."

Verbinding met gewone leven

"Op een gesloten afdeling zitten is altijd lastig en niet prettig, maar in deze tijd is het natuurlijk extra moeilijk", vertelt Nic Vos de Wael van Stichting MIND. "Als je ook nog eens geen bezoek kunt krijgen van buitenaf, is de verbinding die je hebt met het gewone leven weg. Dat maakt het extra zwaar. Dat contact is juist ontzettend belangrijk, want in de instelling zit je met mensen die je niet kent."

Als
Lees ook:
Als corona je tot wanhoop drijft: 'Mijn neefje zag alles wegglippen'

Verruiming bezoekregelingen

Stichting MIND vindt een verruiming van de bezoekregelingen hard nodig. "Er komt deze week een nieuwe richtlijn uit waarin staat dat instellingen ruimhartig met bezoekregelingen moeten omgaan. Als het goed is komt er dus meer ruimte", aldus Vos de Wael. "Het is belangrijk dat dat straks ook echt wordt toegepast. Er was namelijk al wat bezoek mogelijk, maar we merkten terughoudendheid."

Dagstructuur valt weg

Mensen met psychische klachten hebben daar volgens MIND in deze tijd meer last van. "We hebben het twee keer onderzocht: in maart en april. Meer dan de helft geeft aan dat psychische klachten zijn toegenomen sinds de coronatijd. Het zijn mensen die gevoelig zijn voor stress en angst, dus corona versterkt dat. Een op de drie personen zegt niet te weten hoe ze de komende tijd moeten doorkomen."

"Wat ook nog geldt: mensen met ernstige psychische problemen hebben vaak niet zo'n groot netwerk. Het contact met de mensen die ze om zich heen hebben, kan ook makkelijker wegvallen nu. Ook dagbesteding valt weg. De dagstructuur valt weg en ik denk wel dat dat het herstel vertraagt."

Hulp bij psychische nood in coronatijd

Mensen die hulp zoeken kunnen terecht op de site van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie of bellen met telefoonummer 0900-0113. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Voor psychische hulp of een luisterend oor kun je ook terecht bij MIND Korrelatie.