Ga naar de inhoud
Verboden in EU

Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret

Jennifer is niet te spreken over het verbod Beeld © Editie NL

Vanaf woensdag mogen mentholsigaretten niet meer gemaakt en verkocht worden in de Europese Unie. Deze nieuwe maatregel moet roken onaantrekkelijker maken. Slecht nieuws voor Jennifer: zij rookt al dertien jaar alleen maar mentholsigaretten. "Ik word gewoon gedwongen te stoppen met roken."

"Ik rook al sinds mijn veertiende mentholsigaretten. Ik lust geen gewone", vertelt Jennifer van de Craats aan Editie NL. Daarom zit er voor haar maar een ding op: stoppen met roken. "Mijn omgeving bereidt zich al voor op een chagrijnige Jennifer. Ik heb al eerder geprobeerd om te stoppen met roken, met behulp van pillen op doktersvoorschrift, maar na drie dagen ging het alweer mis."

Gedwongen

Dat ze nu verplicht moet stoppen, vindt ze vreselijk. "Ik wil echt wel stoppen met roken, maar op een moment dat ik er klaar voor ben. Niet op deze manier. Ik word nu gewoon gedwongen."

Mentholsigaretten
Lees ook:
Mentholsigaretten zijn vanaf morgen verboden

Juist in de coronacrisis geniet ze extra van haar rookpauzes. "Het is nu extra fijn om even een sigaretje te roken. Ik heb nu weinig dingen te doen. Overstappen op de e-sigaret is niks voor mij. Dat vind ik zo'n lomp ding. En de smaak en geur lijken niet eens op die van een echte sigaret."

Anti-rookmaatregelen

Het verbod is een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo is er onlangs al een accijnsverhoging op sigaretten doorgevoerd. Binnenkort krijgen alle pakjes dezelfde, donkerbruine kleur. Daarnaast worden sigaretten uit het zicht gehaald bij verkooppunten en komt er een rookverbod voor schoolterreinen.

"Het doel is om zoveel mogelijk rokers te laten stoppen", vertelt Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut, van Editie NL.

Vanillesmaak

Mentholsigaretten zijn niet het eerste sigarettensoort waar een verbod op komt, weet Croes. "De vanillesmaak is jaren geleden al verboden. Het verbod op menthol was jaren geleden al aangekondigd, maar vanwege het grote aanbod komt het er nu pas van."

Waarom
Lees ook:
Waarom is de e-sigaret zo populair onder jongeren? En zes andere vragen over vapen

Het gevaar van de sigaret zit 'm in de lichte smaak. "Menthol maakt het vooral voor jongeren makkelijker om te beginnen met roken. Het maakt de vieze tabakssmaak minder herkenbaar. Bovendien maakt menthol de keel ongevoelig en verhoogt het de zachtheid van de rook, waardoor het roken makkelijker en lekkerder wordt. Veel mensen denken zelfs dat mentholsigaretten gezonder zijn."

Inlegkaarten

Als legaal alternatief gebruiken sommige mensen nu 'inlegkaarten'. "Die stop je in je pakje sigaretten en zorgen ervoor dat je sigaretten na een tijdje naar menthol gaan smaken. Die kaarten worden aangeboden om het verbod te omzeilen."

Mentholpeuken hamsteren

02:03