Coronamaatregelen

Looproutes voor voetgangers: 'Een creatieve maatregel'

19 mei 2020 12:06 Aangepast: 19 mei 2020 18:21
Maatregelen in Maastricht Beeld © Editie NL

Beetje bij beetje zoeken meer mensen openbare ruimtes op. Daarom brengen steden looproutes aan in het centrum. In onder meer Leiden, Utrecht, Leeuwarden, Assen en Zutphen zijn speciale looproutes aangegeven. Toch was het afgelopen weekend in meerdere steden te druk en moest de politie ingrijpen omdat er niet voldoende afstand gehouden werd.

Naast looproutes hebben steden ook andere maatregelen ingevoerd in het centrum. In Alkmaar mag je geen fietsen meenemen in voetgangersgebieden en in Leidse winkelstraten geldt op drukke momenten een maximum aantal voetgangers. In Utrecht is er zelfs een zogenaamde voetgangersrotonde aangebracht, zodat mensen elkaar veilig kunnen passeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte in de winkelstraten: 'Slimme looproutes nodig'

"In een normale situatie zouden looproutes kansloos zijn", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen tegen Editie NL. "Voetgangers laten zich echt niet zomaar één kant op sturen. Maar in deze coronatijden zou het wel kunnen werken. Mensen willen echt rekening houden met die anderhalve meter."

'Mensen spreken elkaar aan'

Eenrichtingsverkeer wordt normaal gesproken al toegepast bij auto's en fietsers. "Je merkt dat fietsers zich daar vaak al niet aan houden. Maar nu zitten we echt in een andere situatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkelcentrum Purmerend ontruimd wegens drukte

Tertoolen denkt dat de groep voetgangers die zich niet aan de maatregelen houdt, snel zal afnemen. "Dat komt omdat het een vrij makkelijke, niet ingrijpende maatregel is. Mensen hebben het er nu echt voor over om zich aan de regels te houden. En mensen spreken elkaar aan."

'Goede tijdelijke maatregel'

"Ik vind het een heel creatieve vondst en een goede tijdelijke maatregel." Maar, waarschuwt de verkeerspsycholoog: "Als het echt heel druk wordt, zullen mensen hun eigen weg volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore