Ga naar de inhoud
YoungCapital

Nieuwe manier van solliciteren: een blokkie om

Zo zag de sollicitatie van Anouk van der Haar eruit Beeld © Editie NL

Om tijdens de lockdown toch aan een frisse neus en de nodige beweging te komen, is het 'blokkie om' voor veel mensen een dagelijks ritueel geworden. Dat bracht recruitmentbedrijf YoungCapital op ideeën. Sollicitanten kunnen daar nu wandelend op gesprek komen.

De Amsterdamse vestiging van YoungCapital heeft de nieuwe vorm van solliciteren afgelopen week ingevoerd. Door een stukje te gaan wandelen hoeft de sollicitant het kantoor niet in, maar kan er toch een echte ontmoeting plaatsvinden.

Digitaal solliciteren

Recruiter Esther IJtsma van YoungCapital heeft de afgelopen tijd veel digitale sollicitatiegesprekken gevoerd. "Het is fijn om iemand nu echt in de ogen te kunnen kijken. Ik denk dat het een goede manier van solliciteren is", zegt ze tegen Editie NL.

Een
Lees ook:
Een sollicitatievideo opnemen: dit zijn de do's en don'ts

Wel zijn de nodige aanpassingen noodzakelijk. "Normaal heb ik in een hokje een uitgebreid cv voor me; dat kan nu niet. Maar we hebben van tevoren altijd al een goede screening gedaan. Natuurlijk zal ik zoals gewoonlijk ingaan op de ervaringen van de sollicitant, maar ik denk dat het nu wat persoonlijker gaat zijn.''

Duurt langer

Organisatorisch zitten er nog wat haken en ogen aan. "Een sollicitatiegesprek duurt wandelend langer dan normaal, en ik heb er zes per dag", vertelt IJtsma. "Maar ik ben zeker van plan om de nieuwe sollicitatievorm ook na de coronacrisis in stand te houden."

Spontaniteit

Anouk van der Haar is een van de sollicitanten die wandelend op gesprek gaat. Vanmorgen had ze haar sollicitatie, waarmee ze een vakantiebaan in de toerismesector hoopt te bemachtigen. "Ik vind het een grappig idee. Een leuke manier van solliciteren", zegt ze tegen Editie NL.

Ze denkt dat de nieuwe manier van solliciteren wel bij haar past. "Het is wat minder statisch dan in zo'n hokje. Ik ben zelf niet iemand die zich tot in de puntjes voorbereid voor een sollicitatiegesprek. Ik hou van spontaniteit. Dat komt er wandelend goed uit, denk ik."

Meer op gemak

Recruitmentadviseur Bas van de Haterd is ook voorstander van wandelend solliciteren. "Het wordt gelijkwaardiger dan wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit. Dat stelt de kandidaat op z'n gemak. Daardoor is hij of zij minder bezig met wat de ander wil horen. De kans is groot dat de kandidaat dan eerlijker is."

Bijbaan
Lees ook:
Bijbaan kwijt? Bij dit soort bedrijven kun je nu het beste solliciteren

Niet alleen solliciteren is volgens Van de Haterd lopend aan te raden: hetzelfde geldt voor daten. ''Het klinkt gek, maar ik probeer een date ook altijd wandelend te doen. Het is dan veel makkelijker om een natuurlijk gesprek te voeren, is mijn ervaring. Je bent lichamelijk al in beweging, en komt dat mentaal dan ook."

Nadelen

Toch heeft wandelend solliciteren ook nadelen. "De kans op een gezamenlijke ervaring is een stuk groter. Stel, je ziet bijvoorbeeld een ree. Dat is de kans groot dat je met elkaar over die ree gaat praten en dat die positieve ervaring op de kandidaat geprojecteerd wordt. Dat kan ook gebeuren met iets negatiefs.''

Esther IJtsma van YoungCapital is niet bang dat dat daar bij haar sollicitatiegesprekken sprake van is. "Dan zou er wel iets heel groots moeten gebeuren", zegt ze.

Bekijk hier de video:

02:01