Ga naar de inhoud
Zwerfafval

Veel mondkapjes verkeerd gedumpt: 'Hoort niet bij plastic of oud papier'

Mondkapje en handschoen slingeren op straat Beeld © Editie NL

Waar laat je je mondkapje na gebruik? Blijkbaar weten een heleboel mensen het juiste antwoord niet, want veel mondkapjes belanden op straat als zwerfval, in het riool of in de verkeerde afvalstroom. "Mondkapjes zijn altijd restafval."

Stichting RioNed, Stichting Nederland Schoon en de Vereniging Afvalbedrijven luiden de noodklok. Zij komen steeds vaker mondkapjes tegen in de riolen. De mondkapjes zorgen voor opstoppingen bij de gemalen.

"Sinds de coronacrisis zien we een nieuwe golf aan zwerfafval ontstaan", vertelt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon, aan Editie NL. "Onder andere van mondkapjes en handschoenen. Die liggen bijvoorbeeld bij parkeerplaatsen of benzinestations. Via social media krijgen we veel foto's binnen."

Geen idee

Mensen weten volgens Van Zutphen niet goed waar ze deze producten kwijt moeten. "Horen ze bij het oud papier? Bij het plastic? Mensen weten het niet."

Waarom
Lees ook:
Waarom wel een mondkapje in ov, maar bij de kapper niet?

Ook de Vereniging Afvalbedrijven ziet dat er steeds meer mondkapjes en plastic handschoenen in de riolering verdwijnen. "Ze veroorzaken opstoppingen bij de verwerkingsbedrijven", vertelt Fons Potters van de vereniging aan Editie NL.

Voorwerpen die in de verkeerde afvalstroom belanden, worden handmatig uit elkaar gehaald. "Dan heb je als medewerker van een afvalverwerkingsbedrijf opeens een gebruikt mondkapje in je handen. Niet bepaald prettig", aldus Potters.

Restafval

Een mondkapje moet altijd bij het restafval, benadrukt hij. "Gooi het nooit bij het oud papier. Zelfs niet als het mondkapje volledig van papier gemaakt is. Zit er plastic in? Gooi het niet in de bak voor plastic afval. Mondkapjes zijn altijd restafval."

Hij verwacht dat de golf van zwerfafval vanaf 1 juni zal toenemen, als het dragen van mondkapjes verplicht wordt in het openbaar vervoer. Om te benadrukken dat mondkapjes bij het restafval moeten, is de Vereniging Afvalbedrijven van plan een campagne te starten. "Denk aan afvalbakken op stations met daarop posters met de tekst: gooi hier je mondkapjes in."

Bekijk hier de video:

01:35