Heftige allergische reacties

Giftige plant rukt op in Friesland: 'Uitroeien is niet mogelijk'

15 mei 2020 14:03 Aangepast: 15 mei 2020 18:30
Beeld © EditieNL

In het Friese dorp Hemelum wordt gewaarschuwd voor de gifsumak. De giftige plant zorgt voor een heftige allergische reactie en kan niet worden uitgeroeid. De plant is zich ondertussen flink aan het verspreiden op de groeiplek.

Het dorpsbelang van het Friese dorp Hemelum heeft alarm geslagen over de gifsumak. De afgelopen jaren zag het dorpsbelang dat de plant zich steeds verder uitbreidde. Langs de Vangdijk zijn nu nieuwe borden geplaatst die waarschuwen voor het gevaar van de plant.

De gifsumak De gifsumak

"Er zit een bepaalde stof in die enorme huidirritatie kan opleveren", vertelt Germ van der Burg van Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland. "De plant kan blaren, jeuk en rode plekken veroorzaken. Aanraking voorkomen is het beste. Je moet het ook niet in je ogen krijgen."

Zeldzame plant

De gifsumak is een zeldzame plant. Volgens Van der Burg is Hemelum de enige plek in Nederland waar de plant groeit. De uit Amerika afkomstige exoot werd volgens het dorpsbelang in 1919 aangeplant omdat het wortelstelsel van de plant een dijk goed zou versterken. Pas in de loop der jaren kwam men erachter dat de plant mensen ziek maakte.

Uitroeien is inmiddels geen optie meer. "Het is een klimplant die is vergroeid met de dijk en meerdere planten en bomen. Je zou die dan allemaal weg moeten halen, en een dijk weghalen is praktisch niet haalbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Primeur in Almere: papier gemaakt van berenklauw

Groei indammen

Wel wordt geprobeerd de groei in te dammen. "Als mensen daar bouwwerkzaamheden verrichten, moeten ze ervoor zorgen dat ze de plant niet meenemen naar andere plekken. Anders kan hij zich verder verspreiden. En we snoeien de planten eromheen weg met een ruime afstand, zodat fietsers en wandelaars geen direct contact met de plant hebben."

Toch is besloten om nieuwe waarschuwingsborden te plaatsen. "We hadden eerder al borden met een waarschuwing staan. De meeste mensen uit de regio weten dat de plant er staat, maar toeristen wil je er niet mee opzadelen. Daarom hebben we besloten om meer opvallende borden neer te zetten zodat het duidelijker is."

Irritatie door planten

Naast de gifsumak zijn er in Nederland ook andere giftige planten die bij mensen een allergische reactie op de huid veroorzaken. Zo zorgt de reuzenberenklauw voor rode, jeukende vlekken die overgaan in een ontsteking en blaarvorming. Dit ziet eruit als een brandwond. Als het sap van de plant in de ogen komt, is het mogelijk blind te worden.

De brandnetelplant heeft brandharen, die jeukende en geprikkelde huidirritaties veroorzaken. De klachten trekken meestal na een paar uur vanzelf weg. Ook de wilde pastinaak zorgt voor huidklachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore