Ga naar de inhoud
Wel of geen recreatie?

Bowlingbanen willen open: 'Geen sport maar horeca'

Utah vindt bowlen wel een sport Beeld © EditieNL

Een noodkreet uit de bowlingwereld. Bowlingbanen worden als sportaccommodatie gezien en mogen daarom pas 1 september open. De Nederlandse Vereniging van Bowlingondernemers zegt echter dat bowlen geen sport is, maar gewoon een gezellige bezigheid met een biertje erbij. Leg dat maar eens uit aan topbowlers...

"We willen als horeca open. Bowlingsport is slechts vijf procent van de omzet", zegt Frits van Dijk van de Nederlandse Vereniging van Bowlingondernemers tegen Editie NL. "We hebben een protocol ingeleverd. We kunnen de anderhalve meter aanhouden."

Eten en een balletje gooien

Ondernemer Gert-Jan van Maanen van bedrijven Bowling Almere en Bowling Harderwijk is het daar helemaal mee eens. "Ik zeg altijd dat bowlen geen sport is. Het is gewoon recreatie. Hier ga je eten en drinken en een balletje gooien", aldus Van Maanen. "Je beweegt wel een beetje, maar het is voor mij toch echt een horecabusiness. Je zweet hier meer van de pittige mosterd dan van het bowlen."

Bij zijn bowlingbanen is ook een bowlingvereniging actief. "Maar daar verdien je niets aan, het is meer opvulling van de lage bezettingsuren."

Sommige
Lees ook:
Sommige sportscholen gaan open, maar wel buiten: 'Ik denk dat het veilig is'

Competitie

Professioneel bowler Utah Branse denkt er heel anders over. Hij speelt in de competitie en is voormalig Harderwijks kampioen. "Het is net als darten, dat is ook een sport", aldus Branse. "Je hebt ook internationale wedstrijden, vooral in Amerika is het een heel ding."

Wat Branse betreft is het dus topsport. Hij heeft zijn eigen ballen en gooit met 7,5 kilo. "Het is sport en ik ben er goed in. Mijn record is twaalf strikes achter elkaar." Toch is ook hij het er niet mee eens dat de banen dicht zijn en hoopt hij dat hij snel weer een balletje kan gooien.

Reactie NOC*NSF

"NOC*NSF ziet bowlen wel degelijk als een sport. Tegelijkertijd is het ook zo dat een horecagelegenheid zelf bepaalt welke activiteiten er in zijn etablissement plaats kunnen vinden – binnen de regels van de overheid natuurlijk. Van competitie kan dan natuurlijk nog geen sprake zijn."

Bekijk hier de video:

01:48