12 autobranden

Mogelijk avondklok voor onrustige wijken Leidschendam: 'Burgers zijn bang' 

14 mei 2020 14:18 Aangepast: 14 mei 2020 18:11
In de wijk De Heuvel zijn de restanten van een autobrand goed te zien Beeld © EditieNL

Het is al weken onrustig in drie wijken in Leidschendam. Autobranden, intimidaties en opstootjes, het gebeurt er bijna dagelijks. Het bestuur van de stad denkt erover om een avondklok in te stellen. Niemand mag dan meer na een bepaalde tijd op straat. Is dat de oplossing? 

De onrust in de wijken Prinsenhof en De Heuvel/Amstelwijk in Leidschendam begon volgens CDA fractievoorzitter Gijs Dupont met de start van de Ramadan. "Er zijn sindsdien veel jongeren op straat. Er hangt een grimmige sfeer en er is intimidatie op straat", vertelt hij aan EditieNL. "Ik heb dat zelf ook ondervonden toen ik met een team een rondje liep door de wijken. De politie heeft moeite om de rust terug te laten keren en burgers durven niet meer naar buiten, ze zijn bang."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie onderzoekt of meisje (12) omkwam als gevolg van straatrace

In drie weken tijd gingen er in de wijken twaalf auto's in vlammen op. Om hier een einde aan te maken heeft de partij van Dupont voorgesteld om een avondklok in te stellen. "We willen de rust weer laten wederkeren. We willen laten zien wie de baas is in de wijk." 

Wat los je op?

Maar gaat dat helpen? Volgens criminoloog Jasper van der Kemp is het een uitzonderlijk en heel ingrijpend middel. "Een avondklok voor iedereen is wel praktisch. Want dan mag niemand zich op straat bevinden. Dat maakt het makkelijker om te handhaven omdat je makkelijk kunt zien of iemand nog op straat is. Maar de grote vraag is: wat los je precies op?" 

"Met een avondklok neem je de gelegenheid weg voor de daders om onrust te stoken. Dat werkt voor nu, maar is dat structureel een oplossing?" 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosief afgeleverd: politiebureau Heerlen deels ontruimd

Het is volgens Van der Kemp geen probleemoplossende maatregel. Je moet er volgens hem vooral goed over nadenken wat je gaat doen om te zorgen dat iets écht verandert. Wat is de aanleiding voor de problemen? "Het probleem van overlast is niet opeens voorbij na de avondklok."

Daar is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het mee eens. "De avondklok wordt niet vaak ingesteld. En dat is goed, want het is een heel drastische maatregel", zegt Nicole Langeveld van het CCV.   

Gebiedsverbod

Het kan volgens haar juist averechts werken als er naast de avondklok geen aanvullende hulp wordt aangeboden. "Je moet echt op zoek naar de kern van het probleem bij overlast, in plaats van alleen een avondklok instellen. Doe je dat niet, dan los je overlast niet op met een avondklok." 

Inmiddels hebben zes personen in Leidschendam een gebiedsverbod gekregen. "Maar als de rust daardoor niet terugkeert dan hebben we heftigere maatregels nodig", zegt Dupont. "Aankomende dinsdag nemen we waarschijnlijk het besluit of de avondklok wordt ingesteld of niet." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore