Vakantie in eigen reisbubbel

'Vakantie misschien mogelijk naar landen met zelfde corona-risicoprofiel'

13 mei 2020 16:59 Aangepast: 14 mei 2020 08:43
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Kunnen we deze zomer op vakantie, is de vraag die door vele hoofden rondspookt nu de coronamaatregelen in veel landen langzaam versoepelen. De Europese Commissie kijkt of het mogelijk is om de grenzen open te stellen tussen landen met hetzelfde 'corona-risicoprofiel'.

De Europese Commissie overweegt vakanties toe te staan, mits mensen afreizen naar een land binnen hetzelfde corona-reisprofiel als hun thuisland. Zo ontstaan er als het ware 'reisbubbels': groepjes van landen waarbinnen gereisd kan worden.

Wie bij wie?

Er zijn al verschillende landen die aankondigen de grenzen open te stellen voor een beperkt aantal andere landen. Zo opent Oostenrijk binnenkort de grenzen met Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland. Vanaf vrijdag mogen mensen in Estland, Letland en Litouwen weer elkaars land betreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie stelt richtlijnen op om toerisme weer op gang te krijgen

Griekenland heeft plannen voor een dergelijke 'reisbubbel' met Israël en Cyprus. Ook is Griekenland in gesprek met Duitsland en Oostenrijk. En niet alleen binnen Europa speelt dit idee: Australië en Nieuw-Zeeland willen hetzelfde doen.

Nederlandse bubbel

Met wie zou Nederland in een bubbel kunnen? Viroloog Wim van der Poel van Wageningen University & Research zegt dat België en Duitsland qua risicoprofiel wel enigszins op Nederland lijken. "België is iets strikter en Duitsland wat losser, maar het gaat niet om heel grote verschillen", zegt hij tegen Editie NL.

Het is volgens hem belangrijk om te kijken in welke fase een land zich bevindt. "Je moet niet gaan reizen naar landen die nu pas de piek meemaken."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corendon gaat vakantiegangers testen voor 'coronavrije vakantie'

Reisondernemer Ingmar Bruinsma, oprichter van vakantiewebsite TravelClown, verwacht dat we dit jaar vastzitten aan Duitsland, België, Luxemburg of ons eigen land. "Het is een beetje alsof we teruggaan naar de sixties, toen je met de bus naar Düsseldorf ging. Maar dan inclusief social distancing", zegt hij tegen Editie NL.

De Hopfensee in het zuiden van Duitsland De Hopfensee in het zuiden van Duitsland

Niks te klagen

Als Nederland in een reisbubbel met België, Duitsland of Luxemburg zou belanden, hoeft dat volgens Bruinsma helemaal geen probleem te zijn. "Die landen zijn heel mooi. Neem de Alpen in het zuiden van Duitsland, waar prachtige meren zijn. Winterberg is in de zomer prachtig. En de Duitse eilanden zijn ook de moeite waard."

Bruinsma zou zo'n reisbubbel best een goed idee vinden. "Maar de gezondheid gaat voor. Als het niet lukt moeten we maar een jaar wachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore