Zeker 10.000 in Nederland

Overal in Nederland duiken rattenslangen op: 'Heel ontsnappingsgevoelig'

13 mei 2020 15:58 Aangepast: 13 mei 2020 18:25
De albino rattenslang. Beeld © Editie NL

De afgelopen dagen zijn op meerdere plekken in Nederland plotseling rattenslangen gevonden. Het zijn er opvallend veel in korte tijd. Waar komen de dieren, die overigens niet gevaarlijk zijn voor mensen, vandaan?

Gisterochtend werd een rattenslang gevonden in een bestelbusje in Zaandam. In Amsterdam en Papendrecht kroop-ie deze week bij mensen in bed. In Enschede hebben meerdere mensen een exemplaar gespot en bij iemand in Goes kronkelde er eentje door de tuin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slang kruipt in bed bij jongen in Papendrecht: 'Hij had het koud'

Bij Reptielenopvang Zwanenburg vangen ze dieren op. Als rattenslangen daar terechtkomen, blijven ze veertien dagen in quarantaine. Daarna komen ze in een ruimte met meerdere soortgenoten.

'Ze kunnen door een klein gaatje ontsnappen'

"Het is heel opvallend dat er plotseling zoveel van dit soort slangen opduiken. Het is niet gebruikelijk dat een dier bij iemand in bed kruipt. Dat dat nu twee keer is gebeurd is extreem zeldzaam en toevallig", zegt Rob Dumont van de opvang tegen Editie NL.

Rob houdt een rattenslang vast. Rob houdt een rattenslang vast.

Volgens Rob zijn rattenslangen heel ontsnappingsgevoelig. "Ze kunnen door een klein gaatje ontsnappen." Maar het blijft speculeren waar deze exemplaren ineens vandaan komen. "Het kan ook zijn dat de dieren zijn gedumpt. Mensen hebben door de coronacrisis geld nodig en het onderhouden van een dier is duur. Als je een slang wegbrengt, moet je daar geld voor betalen."

Populair huisdier

Rattenslangen zijn extreem gevaarlijk voor elk dier dat ze als prooidier beschouwen. "Die overleven dat niet. Voor mensen en gewone huisdieren zijn ze niet gevaarlijk. Als ze bijten, dan heb je een paar vingerprikjes. Je schrikt ervan, maar het is niet meer dan dat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man uit Hengelo vangt rattenslang met bezem: 'Ik kijk Discovery'

Samen met de koningspython is de rattenslang de populairste slang om als huisdier te houden. Naar schatting hebben tussen de 10.000 en 15.000 Nederlanders een rattenslang in huis.

Op zoek naar een warm plekje

Maar waarom kruipt zo’n slang ’s nachts bij wildvreemden in bed? "Als het overdag zonnig is, en 's nachts koud, dan zoeken ze een warme plaats op. Ze kunnen makkelijk in een huis inbreken", legt Rob uit. "Via een buitenmuur, via gevelsteentjes en tussen de voegen. Het zijn heel lenige dieren."

Wie een slang vindt, kan het best de politie bellen. "Die bellen de dierenambulance. Wij beoordelen vervolgens wat de beste manier is om de slang te vangen. Als de slang te groot of giftig is, dan moet hij goed in de gaten gehouden worden en dan komen wij erbij."

Een ander exemplaar dat gevonden is. Een ander exemplaar dat gevonden is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore