Geweld tegen handhavers

Boa's willen diensthond mee ter verdediging: 'Juist in coronatijd nodig'

13 mei 2020 12:45 Aangepast: 13 mei 2020 18:27
Diensthondentrainer Danco van der Ley is verbaasd over het voorstel van de boa-vakbonden Beeld © EditieNL

Het geweld waar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op straat mee te maken krijgen, neemt toe. De gemeente Rotterdam wil daarom onderzoeken of zij op pad kunnen met een diensthond als verdedigingsmiddel.

Een op de drie boa's krijgt elke maand te maken met fysiek geweld. Sinds de coronacrisis merkt bijna negentig procent dat het geweld nog eens is toegenomen. "Ik heb nog nooit zoveel geweld meegemaakt in korte tijd. Fysiek geweld, uitlokken, duwen, trekken, coronaspugers, noem het maar op", vertelt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond aan Editie NL.

Eerste Paasdag

Zo liep het op Eerste Paasdag flink uit de hand in Rotterdam. Daar werden twaalf handhavers ernstig mishandeld door een groep van twintig jongeren. Vakbonden pleiten er nu voor om boa's te versterken met een diensthond. Daarover zijn ze in gesprek gegaan met wethouder Bert Wijbenga (VVD) van Rotterdam.

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond

"Boa's zijn vaak als eerst ter plaatse in steden als er problemen zijn. In die eerste minuten, als de politie nog niet aanwezig is, moeten ze zich kunnen verdedigen", legt Ruud Kuin uit.

Andere middelen

Een wapenstok en pepperspray zijn volgens hem de handigste en goedkoopste middelen om dat te bewerkstelligen. "Maar de gemeente Rotterdam vindt dat principieel heel ingewikkeld vanwege het geweldsmonopolie van de staat. Daarom pleiten we voor een diensthond als alternatief."

Afschrikwekkend

Kuin denkt dat de aanwezigheid van een hond veel verschil kan maken. "Een hond is behoorlijk afschrikwekkend. Hij creëert afstand. Weinig mensen zullen het nog in hun hoofd halen om hun hand uit te steken naar de boa's als er een hond bij staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf boa's gewond na grote vechtpartij om coronaboetes

Juist in de coronatijd is dit volgens Kuin nog eens extra van belang. "Boa's hebben een nog belangrijkere rol. Zij delen hogere boetes uit en de belangen van de handhaving zijn groter dan normaal. Ze moeten dan goed hun werk kunnen doen."

Verbaasd

Diensthondentrainer Danco van der Ley is verbaasd over het voorstel van de boa-vakbonden. "Je hebt een certificering nodig voordat je kunt rondlopen met een diensthond. Daar zijn allerlei toetsen voor, die worden afgenomen door de Nederlandse Bond van de Diensthond. Je zet zo'n hond niet zomaar in ter bescherming", zegt hij tegen Editie NL.

Training vereist

Hoe je een diensthond beheerst is geen kwestie van een dagje oefenen. "Daar moet je voor getraind worden, net zoals bij het gebruik van een wapen. Beveiligers moeten wekelijks trainen met een diensthond. Datzelfde geldt voor politie: om de twee jaar is er een certificering. Anders mogen ze de straat niet op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's Rotterdam eisen wapenstok en pepperspray: 'Nu urgenter dan ooit'

Van der Ley gaat verder: "Als je een ervaren hond hebt, dan is de training daarop aangepast en duurt de training een paar weken. Bij een nieuwe hond ben je twee jaar verder."

Rotterdam

De gemeente zal binnenkort onderzoeken wat er mogelijk is en wil nog niet inhoudelijk op het voorstel reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore