Verboden woord

Kapper verbiedt praten over coronavirus: 'We willen het positief houden'

12 mei 2020 16:15 Aangepast: 13 mei 2020 18:28
Kappers Jill en Sisi praten liever over privézaken met hun klanten Beeld © Editie NL

Waar je ook komt of gaat: het coronavirus is al wekenlang het onderwerp van gesprek. Maar niet in de kapsalon van Jill Maria in Amsterdam. Het woord 'corona' is daar uit den boze.

'No corona talk', zo luidt de regel in kapsalon Jill and Sisi in Amsterdam. In de zaak, die sinds gisteren weer geopend is, mogen klanten het overal over hebben, behalve over het virus.

"Als we die regel niet invoeren, hebben we tien keer hetzelfde gesprek op een dag", vertelt Jill aan Editie NL. "We praten liever met onze klanten over privézaken. Niet over het c-woord."

Tactiek

Maar hoe doe je dat in deze tijd, het onderwerp corona vermijden? "We vragen hoe het gaat met de kinderen, of hoe de vakantie vóór de quarantaine is geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste kappers sinds middernacht al open: 'Weg met dat coronakapsel'

"Natuurlijk willen we ook weten hoe mensen de afgelopen tijd hebben doorgebracht", gaat Jill verder. "Maar we willen het wel graag positief houden. Niet dat het elke keer gaat van: 'Oh wat naar hè, deze situatie'. Laten we in plaats daarvan gewoon iets moois maken van deze tijd."

Tot nu toe lukt het aardig om het coronaverbod in stand te houden. "Natuurlijk gaat het weleens mis, maar dat is niet erg. Klanten vinden het zelf ook fijn om over andere dingen te praten."

Psychisch

Psycholoog Gijs Coppens vindt het geen slecht idee om het onderwerp af en toe te laten voor wat het is. "Ik zou zeker aanraden om het niet continu over corona te hebben. Hoe meer je eraan denkt, hoe zwaarder je het psychisch zal gaan krijgen in deze tijd", zegt hij tegen Editie NL.

Olifant in de kamer

Een totaalverbod lijkt hem daarentegen niet handig. "Corona is nu eenmaal alom vertegenwoordigd, ook in de kapperszaak. Als je er niet over mag praten wordt het een olifant in de kamer. Dan kan er een beladen sfeer ontstaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore