Raszuivere kortsnuitige honden

Geen stambomen meer voor mopshonden en Franse bulldogs

12 mei 2020 12:33 Aangepast: 12 mei 2020 17:07
Een mopshond tijdens de tweedaagse hondenshow in Ahoy Rotterdam in 2019. Beeld © ANP

Vanaf 18 mei 2020 worden geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere, kortsnuitige honden die niet voldoen aan de criteria van de wet. Het gaat vooral om rashonden als de mopshond en de Engelse en Franse bulldog.

"Honden zonder stamboom mogen niet deelnemen aan hondenshows", laat Dier&Recht weten. "Dat maakt het voor fokkers bijzonder onaantrekkelijk om nog te fokken met deze honden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Korte snuiten verboden: rasvereniging stopt met fokken mopshond

Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Deze overkoepelende organisatie gaat de stambomen voor raszuivere honden met een te korte snuit vervangen door afstammingsbewijzen. Met de registratie van deze afstammingsbewijzen is het straks voor de overheid eenvoudig vast te stellen welke fokkers zich niet aan de wet houden.

'Kies een gezonde kruising'

"Het is goed nieuws dat er nu een einde komt aan de stamboomfokkerij van kortsnuitige rashonden. We hopen dat ook consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun aandoeningen en beperkingen", zegt dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht.

"We roepen consumenten op om geen mopshonden, Engelse of Franse bulldogs te kopen. Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook veel meer plezier van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore