Geen vergunning

Een drive-inbioscoop: organisatoren staan te trappelen maar krijgen geen vergunning

12 mei 2020 11:45 Aangepast: 13 mei 2020 21:56
Olivier Monod de Froideville op het Malieveld. Beeld © Editie NL

Ze zijn al opgedoken in Denemarken, België en Duitsland: drive-inbioscopen en zelfs drive-infestivals. Ook hier in Nederland zijn er al veel initiatieven, maar tot nu toe wordt er geen vergunning voor gegeven. Volgens veel organisatoren is dat onterecht.

Olivier Monod de Froideville wil een drive-inbioscoop op het Malieveld in Den Haag. Roelof Fruithof pleit voor een drive-inbioscoop in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Maar het mag niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympisch Stadion biedt zich aan als plek voor drive-inbioscoop

"Het heeft alles te maken met een evenementenvergunning. Die wil de overheid niet geven", zegt Olivier tegen Editie NL. "Maar ik ben van mening dat een drive-in veiliger is dan de mensenmassa's die je nu in parken ziet."

Digitale tickets en auto door de wasstraat

Ook Roelof begrijpt het niet. "We krijgen te horen dat we niks mogen organiseren wat mensen bij elkaar brengt. Maar er wordt niet gekeken naar hoe veilig het is. Het zou fijn zijn als ze kijken naar wat we wél kunnen doen met z'n allen."

Zo moet de drive-in er op het Malieveld uit gaan zien. Zo moet de drive-in er op het Malieveld uit gaan zien.

Volgens Olivier is het coronaproof maken van een drive-in eenvoudig. "Je tickets krijg je digitaal, je auto gaat door een wasstraat, er zijn genoeg wc's. We geloven dat het veilig kan."

'Te makkelijk'

"Als mensen met hun auto door de McDrive mogen, dan zou dit ook moeten kunnen", aldus Roelof. "Er wordt nu alleen gezegd dat het niet mag omdat we geen evenementenvergunning hebben. Maar dat vind ik te makkelijk."

Reactie van veiligheidsberaad:

De veiligheidsregio's voeren de kabinetsmaatregelen rondom corona uit. Op dit moment zijn evenementen nog niet toegestaan. Stel dat het kabinet over een bepaalde tijd evenementen wel toestaat, dan zal per gemeente en per evenement apart worden bekeken of dit gehouden mag worden, en onder welke voorwaarden. Dit wordt dus niet landelijk bepaald, maar regionaal, binnen de regels die het kabinet oplegt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore