175 gevangenen vrij

Moordenaar vervroegd vrij door corona-crisis: vader doodgestoken Kim is woedend

08 mei 2020 18:18 Aangepast: 09 mei 2020 09:55
Kim samen met haar vader Rob Stoker Beeld © Rob Stoker

Een groep van 175 gevangenen loopt vrij rond vanwege de coronamaatregelen. Daaronder zijn ook zware criminelen zoals Arjan de G., de moordenaar van Kim Stoker uit Emmen. Haar vader Rob is woedend over het verlof van De G.

De 24-jarige Kim Stoker werd in februari 2013 met dertig messteken om het leven gebracht door haar vriend Arjan de G. omdat hij jaloers was. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Hoewel zijn straf er februari 2021 pas opzit, is hij vanwege coronamaatregelen sinds kort alweer thuis. Wel moet hij een enkelband dragen.

"Ontzettend bizar", vindt Rob Stoker, die flink is aangedaan door het nieuws. Hij noemt het besluit een klap in zijn gezicht. "Ik vind het heel triest en ben ontzettend boos", zegt hij tegen Editie NL.

Kim werd door haar partner vermoord Kim werd door haar partner vermoord

Stoker hoorde het nieuws vorige week, nadat hij uit eigen initiatief contact had opgenomen met het Informatiepunt Detentieverloop (IDV). "In het nieuws hoorde ik dat gedetineerden werden vrijgelaten die in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) zaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavrees: gevangenen Argentinië na protest vrij

Omdat hij zich afvroeg of de moordenaar van zijn dochter daar ook bij zat, nam Stoker zelf contact op. "Per e-mail heb ik het nieuws bevestigd gekregen."

Laatste fase

Arjan de G. is niet de enige crimineel die profiteert van de coronamaatregelen. Tot nu toe zijn 175 gedetineerden vrijgelaten, laat persvoorlichter Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan Editie NL. "Al deze gedetineerden zitten in de laatste fase van hun straf."

EditieNL sprak met vader Rob EditieNL sprak met vader Rob

De betreffende criminelen zaten net als Arjan de G. in een ZBBI. "Zij brengen het grootste deel van de tijd buiten door om te werken. Dat doen we zodat ze alvast kunnen re-integreren in de samenleving. 's Avonds komen ze terug naar de inrichting om daar te slapen."

Coronagevaar

Door de dagelijkse in- en uitstroom is er een verhoogd risico op coronabesmettingen. "Daarom hebben deze 175 mensen verlengd verlof gekregen. Zij hebben een enkelband en slapen thuis", aldus Petit.

De regeling wordt gewijzigd zodra de coronamaatregelen versoepelen. "Het gaat dus echt om verlof", benadrukt de persvoorlichter. Rob Stoker vindt het besluit onbegrijpelijk. "Ze hadden het verlof van de criminelen helemaal in moeten trekken. De gevangenis lijkt mij juist een goede plek om mensen te isoleren. Maar nee hoor, hij zit nu lekker thuis met zijn enkelband."

Bekijk hier de video van Editie NL:

Rob Stoker over het verlof van de man die zijn dochter Kim om het leven bracht, Arjan de G.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen over gevangeniswezen na opstand Lelystad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore