Moordenaar vervroegd vrij door corona-crisis: vader doodgestoken Kim is woedend

Een groep van 175 gevangenen loopt vrij rond vanwege de coronamaatregelen. Daaronder zijn ook zware criminelen zoals Arjan de G., de moordenaar van Kim Stoker uit Emmen. Haar vader Rob is woedend over het verlof van De G.
De 24-jarige Kim Stoker werd in februari 2013 met dertig messteken om het leven gebracht door haar vriend Arjan de G. omdat hij jaloers was. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Hoewel zijn straf er februari 2021 pas opzit, is hij vanwege coronamaatregelen sinds kort alweer thuis. Wel moet hij een enkelband dragen.
"Ontzettend bizar", vindt Rob Stoker, die flink is aangedaan door het nieuws. Hij noemt het besluit een klap in zijn gezicht. "Ik vind het heel triest en ben ontzettend boos", zegt hij tegen Editie NL.

Stoker hoorde het nieuws vorige week, nadat hij uit eigen initiatief contact had opgenomen met het Informatiepunt Detentieverloop (IDV). "In het nieuws hoorde ik dat gedetineerden werden vrijgelaten die in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) zaten."
Coronavrees: gevangenen Argentinië na protest vrij
Omdat hij zich afvroeg of de moordenaar van zijn dochter daar ook bij zat, nam Stoker zelf contact op. "Per e-mail heb ik het nieuws bevestigd gekregen."
Laatste fase
Arjan de G. is niet de enige crimineel die profiteert van de coronamaatregelen. Tot nu toe zijn 175 gedetineerden vrijgelaten, laat persvoorlichter Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan Editie NL. "Al deze gedetineerden zitten in de laatste fase van hun straf."

De betreffende criminelen zaten net als Arjan de G. in een ZBBI. "Zij brengen het grootste deel van de tijd buiten door om te werken. Dat doen we zodat ze alvast kunnen re-integreren in de samenleving. 's Avonds komen ze terug naar de inrichting om daar te slapen."
Coronagevaar
Door de dagelijkse in- en uitstroom is er een verhoogd risico op coronabesmettingen. "Daarom hebben deze 175 mensen verlengd verlof gekregen. Zij hebben een enkelband en slapen thuis", aldus Petit.
De regeling wordt gewijzigd zodra de coronamaatregelen versoepelen. "Het gaat dus echt om verlof", benadrukt de persvoorlichter. Rob Stoker vindt het besluit onbegrijpelijk. "Ze hadden het verlof van de criminelen helemaal in moeten trekken. De gevangenis lijkt mij juist een goede plek om mensen te isoleren. Maar nee hoor, hij zit nu lekker thuis met zijn enkelband."
Bekijk hier de video van Editie NL:
