Ga naar de inhoud
Introvert bloeit op

Liever in lockdown blijven: 'We hebben het zo fijn gehad'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Blijdschap bij veel Nederlanders nadat gisteren een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd werd. Agenda's worden getrokken nu bijvoorbeeld de kappers en terrassen weer bijna open mogen. Maar sommige mensen schieten er juist van in de stress. Zijn er mensen die liever nog even in intelligente lockdown zouden willen blijven?

"Ik geloof dat ik de enige Nederlandse vrouw ben die gisteren moest huilen omdat haar man weer moet gaan werken", schrijft Anouk aan EditieNL. "We hebben het zo fijn gehad, voor mij mocht dit nog wel even langer duren."

Geen stress en verplichtingen

Maar ze is niet de enige. Ook Ingrid vindt het ergens wel jammer. "Ik ben heel blij voor iedereen dat er weer dingen kunnen en mogen, maar er komt wel een einde aan een periode van rust, geen verplichtingen en geen stress. Ik vond dat heel prettig."

Felicia schrijft dat het idee haar meer onrust geeft. "Op het werk ervaar ik het nu als relaxter dan anders, het maakt me onrustig dat dat weer gaat veranderen."

De
Lees ook:
De positieve kanten van de coronacrisis: minder keuzestress, meer rust en minder gedoe

Opbloeien

Het is volgens GZ-psycholoog Bjarne Timonen helemaal niet gek dat sommige mensen dit zo ervaren. "Je hebt twee soorten mensen: extravert en introvert. Extraverte mensen hebben het echt zwaar gehad", vertelt hij.

"Introverte mensen bloeiden juist op in deze lockdown. Die mensen zijn goed in alleen zijn en thuiswerken. Ze willen ook niet naar festivals en genieten van de rust", legt hij uit. "Extravert was eigenlijk onze norm, nu was introvert dat ineens."

Norm veranderen

Timonen hoopt dat we hier een les uithalen. "Dat we moeten accepteren dat er mensen zijn die heel goed gaan op zo'n lockdown. Er zijn ook gewoon mensen die erg op zichzelf zijn en daar heel erg van opbloeien. Extravert zijn zou onze norm niet moeten zijn."

Baat
Lees ook:
Baat bij thuisonderwijs: 'Mijn kinderen zijn rustiger en snappen het beter'

Bekijk ook:

01:41

Bekijk hier de video:

02:09