Leveranciers van zuurstoftanks hebben het druk. Vanwege het coronavirus is er niet alleen veel vraag vanuit de verpleeg- en ziekenhuizen, ook patiënten die thuis zitten kunnen niet zonder extra zuurstof. Het Longfonds lanceert daarom een platform voor ex-coronapatiënten. "Een ommetje maak ik nu met rollator en een zuurstoftank."
De 60-jarige Peter Woorts uit Abcoude werd begin april ziek. Al snel werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis waar hij acht dagen op een speciale corona-afdeling lag. Inmiddels is Peter bijna een maand thuis en corona-vrij verklaard, maar de ziekte heeft een flinke impact gehad op zijn longen. "Ik drink niet en heb nooit gerookt, maar nu kan ik ’s nachts en als ik ga wandelen niet zonder extra zuurstof."

Zuurstofleveranciers zien sinds de corona-crisis een flinke toename in het aantal aanvragen. "Op een gegeven moment hadden we het dubbele aantal dan normaal. Zo’n zestig per dag", vertelt Perry Sanders, directeur van Westfalen Medical. De zuurstofleverancier heeft er ruim vierhonderd extra patiënten bij. "Van die groep behandelen we nog steeds mensen, sommigen zijn inmiddels gezond verklaard en anderen helaas overleden."
De Leveranciers zien dat de aanvragen inmiddels wat afzwakken. "Maar we blijven erg alert", zegt Sanders, "Wat gaat er gebeuren als de maatregelen worden versoepeld? En hoe zit het met patiënten die blijvende longschade hebben?"

En hoewel Peter er positief instaat, spoken ook door zijn hoofd veel vragen. "Op de longfoto’s die zijn gemaakt, zien we geen vooruitgang. Eind mei heb ik weer een afspraak. Ik hoop niet dat er blijvende longschade is. Hopelijk is er verbetering te zien, want ik voel dat ik sterker word."
Nieuwe patiëntengroep
Tot nu toe lijkt het erop dat vooral patiënten die op de Intensive Care moeten worden beademd risico lopen op blijvende schade aan het longweefsel. Dat komt doordat er ontstekingen kunnen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen.
Maar wat precies de gevolgen zijn voor de longen van (ex)corona-patiënten moet nog blijken. Het Longfonds lanceert daarom vandaag coronalongplein.nl - een website waar hulp, ontmoeting en onderzoek samenkomen.

"Het coronavirus maakt in één klap duidelijk hoe belangrijk je longen voor je leven zijn. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben zich al honderden mensen met uiteenlopende vragen en klachten bij ons gemeld", zegt directeur Michael Rutgers. "Met het platform krijgen we een beeld van de medische en psychosociale problemen van corona op de langere termijn." Het Longfonds vraagt mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona en nog steeds longklachten hebben zich dan ook te melden op coronalongplein.nl
Beste van maken
Peter probeert de zaken en het werk voorzichtig een beetje op te pakken. "Je hebt dit allemaal liever niet, maar je moet er ook gewoon het beste ervan maken. Hopelijk kan ik dat ommetje binnenkort zonder extra zuurstof maken."