Leuk én informatief

Kinderboeken over corona: 'Ze hebben veel vragen'

06 mei 2020 16:23 Aangepast: 07 mei 2020 07:50
'Sem blijft thuis' en 'Het regent limonade'

Niet meer naar school, geen bezoekjes aan opa en oma en afgelaste zwemles. Voor kinderen is het soms lastig om de beperkingen door het coronavirus te begrijpen. Daarom schreven Tamara en Robin boeken over het virus, speciaal voor kinderen.

Net als bij veel andere mensen gooide de coronacrisis het leven van Tamara Hartman en haar zoontje Jonah flink om.

"We gingen vaak naar de bioscoop en zwemmen, maar dat kon niet meer", vertelt Tamara aan EditieNL. "Ik heb aan mijn zoontje van drieënhalf uitgelegd waarom dat was en hij begreep dat snel. Hij begon toen andere dingen te bedenken om te doen, zoals op avontuur gaan in het bos."

Jonah met het boek van zijn moeder Jonah met het boek van zijn moeder

Avontuurlijk voorleesboek

De situatie gaf Tamara de inspiratie om er een boek over te maken. "Iedere ouder loopt tegen hetzelfde probleem. Het boek kwam tot stand door de situatie waar we met z'n allen in terecht kwamen", vertelt Tamara. Hoewel ze al wel blogs en artikelen over het moederschap schreef, is 'Het regent limonade' haar eerste boek.

"Het is een avontuurlijk voorleesboek, gebaseerd op persoonlijke situaties die ik heb beleefd met Jonah", legt Tamara uit.

Informatief

In het boek laten Jonah en Kayuh zien hoe je ook in moeilijke tijden plezier kan maken, en wordt antwoord gegeven op vragen over het coronavirus. "Het is ook informatief, er wordt bijvoorbeeld op een kinderlijke manier uitgelegd wat corona veroorzaakt. En waarom kinderen hun handen moeten wassen en niet mogen knuffelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom sporten kinderen wél samen, maar gaan ze niet allemaal tegelijk naar school?

Tamara schreef het boek in een paar weken en liet illustraties maken door Marloes Smulders. Het kinderboek is in eigen beheer uitgegeven en nu te koop op haar eigen website. "Het gaat heel goed, we hebben in een week tijd al ruim veertig boeken verkocht", zegt Tamara tevreden.

"De reacties die ik krijg, zijn heel positief. Het leest lekker weg en het is herkenbaar." En zoontje Jonah vindt het ook wel wat. "Hij is zelfs onderdeel geweest van het schrijfproces en heeft geholpen bij het bedenken van het verhaal."

Kinderen hebben vragen

Ook Robin Bach Kolling kwam op het idee om een boek te maken. Maar dat kwam niet zoals bij Tamara voort uit zijn eigen ervaringen. "Ik zit op dit moment zonder werk en ik wilde iets nuttigs met mijn tijd doen," vertelt Robin aan EditieNL. "Ik wilde eerst een fotoboek maken met de helden van nu, maar dat bleek lastig. Toen dacht ik: waarom geen kinderboek? Kinderen hebben nu veel vragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baat bij thuisonderwijs: 'Mijn kinderen zijn rustiger en snappen het beter'

"Ik had nog nooit zoiets gedaan, dus ik heb in mijn netwerk rondgekeken en een fantastisch team gevonden." Susan Muskee schreef de tekst, Marieke Abbink verzorgde de illustraties en Anne-Loes Huizing deed de vormgeving. En zo ontstond het boek 'Sem blijft thuis.'

Herkenbare momenten

Het kinderboek volgt Sem. Als na de voorjaarsvakantie zijn buurmeisje niet meer op school komt omdat haar papa ziek is, snapt hij er niets meer van. Sem heeft veel vragen, die zijn moeder gelukkig kan beantwoorden.

"Het boek heeft tien hoofdstukjes", zegt Robin. "Elk hoofdstuk gaat over een herkenbaar moment van de afgelopen periode. Bijvoorbeeld lege schappen, handen wassen en wat een virus überhaupt is."

Donatie aan voedselbank

Het doel van het boekje is niet alleen het beantwoorden van vragen. "Het creëert ook een moment tussen ouders en kinderen om het erover te hebben."

'Sem blijft thuis' is op dit moment online verkrijgbaar als PDF. Daar staat een vrije gift tegenover. "Honderd procent van de opbrengst daarvan gaat naar de voedselbank." Wie liever een gedrukt boekje wil, kan dat deze maand bestellen.

Anne-Loes, Marieke en Robin, een deel van het team Anne-Loes, Marieke en Robin, een deel van het team

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore