Ga naar de inhoud
Niets dan lof

Waarom de toespraak van de koning zo in de smaak viel: 'Zijn beste speech ooit'

De koning tijdens zijn toespraak Beeld © ANP

De toespraak die koning Willem-Alexander maandag op de Dam hield na de dodenherdenking, krijgt niets dan lof en bijval. Op social media en door journalisten wordt de koning geprezen voor zijn rake, oprechte en integere speech. Waar zat 'm de kracht in?

Niet alleen de inhoud van de speech – die extra opviel vanwege de woorden die Willem-Alexander wijdde aan de rol van Wilhelmina tijdens de oorlog – viel in de smaak. Ook de presentatie van de speech verliep heel soepel.

'Beste speech ooit'

Communicatiespecialist Donatello Piras vond het zijn 'beste speech ooit'. "Veel minder stijf dan zijn andere toespraken. De speech kwam recht uit zijn hart", zegt Piras tegen Editie NL.

Koning
Lees ook:
Koning kritisch over rol Wilhelmina in krachtige en indrukwekkende toespraak

De entourage eromheen maakte dat het nog heftiger aankwam. "Je ziet een lege Dam. Willem-Alexander benoemt dat ook. Dan gaat een siddering door je heen: wat leven we toch in gekke tijden. Die surrealistische plek helpt wel mee bij de kracht van deze speech. Het geheim van een goede speech is dat alles samenvalt, en dat was nu zo."

Oefening baart kunst

Piras denkt dat de koning de speech 'tot in den treure' heeft geoefend. "Maar dat is niet erg. Want hij heeft gisteravond laten zien dat je met oefenen een heel goede speech kan neerzetten. Mensen thuis waren tot tranen geroerd. Zij die denken dat ze spontaan een goede speech kunnen geven, hebben het mis. Dat zijn vaak de slechtste speeches."

Begrijpelijk

De toespraak was volgens Piras ook erg goed te begrijpen. "Er waren meer stiltes en kortere zinnen dan in andere speeches. Het was voor iedereen te begrijpen en ik denk dat iedereen er wel iets van heeft kunnen onthouden."

Zelfs
Lees ook:
Zelfs Arjen Lubach is vol lof over 'historische speech' koning

Bekijk hier de video:

02:08