Ouwehands Dierenpark Rhenen

Hoe gaat het met de babypanda? 'Eerste periode is spannend'

05 mei 2020 13:23 Aangepast: 05 mei 2020 18:37
Deze pandatweeling werd in augustus geboren in Pairi Daiza Beeld © Editie NL

Afgelopen vrijdag kwam er groot nieuws uit Ouwehands Dierenpark Rhenen: reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya zijn ouders geworden. Maar dat betekent niet dat het er niets meer mis kan gaan. "De eerste honderd dagen zijn risicovol."

De afgelopen tijd was spannend voor Ouwehands Dierenpark. De vermoedens gingen dat Wu Wen zwanger was, maar zeker wisten de dierenverzorgers het niet. Tot de panda vrijdagochtend opmerkelijk gedrag vertoonde: ze werd onrustig, maakte geluiden en likte tussen haar benen. Om 12.30 uur kwam er een jong ter wereld.

Samen in het kraamhol

Tot nu toe gaat het goed met moeder en jong. Ze verblijven nog in het kraamhol en worden via camerabeelden in de gaten gehouden. Pas over een paar maanden zullen ze het binnenverblijf betreden. Dan zullen de verzorgers er pas achterkomen wat het geslacht is, en krijgt het jong een naam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pandababy in Ouwehands: 'Ineens hoorde ik een berenkreetje'

In dierentuin Pairi Daiza weten ze hoe spannend de periode na de geboorte van een babypanda is. In het Belgische park werd op 8 augustus 2019 een pandatweeling geboren: een jongetje en een meisje genaamd Bao Di en Bao Mei. "Het gaat heel goed met ze. Ze wegen inmiddels 22 à 23 kilo", vertelt dierenarts Tim Bouts aan Editie NL.

Spannend

Toch waren de eerste maanden spannend. "De eerste honderd dagen beschouwen we als 'de risicovolle periode'. Het is dan de vraag of de moeder het jong gaat aanvaarden. En of de pandababy goed gaat drinken."

Bovendien worden pandababy's altijd prematuur geboren. Naar verhouding is het jong heel klein. Een babypanda is volgens Bouts vergelijkbaar met een konijnenjong: blind en kaal. "Het komt er als roze worstje uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische pandatweeling voor het eerst buiten

De dierenarts gaat verder: "Na die honderd dagen zijn de grootste risico's voorbij en wordt de naamgevingsceremonie gehouden. Toen werd onze tweeling ook pas aan het publiek getoond. Dat is misschien Chinees bijgeloof."

Terug naar China

In totaal zijn er in Pairi Daiza al drie pandababy's geboren. De eerste wordt bijna vier en zal binnenkort de dierentuin verlaten. De panda's zijn namelijk onderdeel van het internationale fokprogramma. Ze zijn eigendom van China en zullen daar uiteindelijk allemaal naartoe gaan. Ook de babypanda in Rhenen zal daar over vier jaar heengaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore