Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder

Samen klappen, zingen en spelen: waarom doen we dat?

05 mei 2020 08:47 Aangepast: 05 mei 2020 18:34
Het Wilhelmus wordt buiten gezongen in een woonwijk op Koningsdag. Beeld © ANP

We hebben samen het Wilhelmus gezongen, massaal geklapt voor mensen met vitale beroepen en, als we gehoor geven aan de oproep, zingen we vandaag om vijf voor vijf Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder van Ramses Shaffy. Vanwaar al die saamhorigheidsacties en de behoefte daaraan?

"Het is eigenlijk heel logisch", zegt Beate Volker, socioloog aan de Universiteit Utrecht tegen Editie NL. "Mensen zijn afgesneden van hun normale ontmoetingsgelegenheden. Alles is dicht en we zijn veroordeeld tot onze eigen bubbel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zingactie Claudia de Breij krijgt massaal steun

We hebben dit soort acties volgens haar nodig om toch verbonden met elkaar te zijn en om te beseffen dat we deel uitmaken van een groter geheel. "Dit laat zien dat er een 'wij' bestaat."

Volgens Volker geeft bijvoorbeeld zingen motivatie om door te gaan met de lockdown. "Zo lang het maar voelbaar of hoorbaar is."

Stadsbeiaardier Bob

Bob van der Linde is stadsbeiaardier van Arnhem en elke zaterdagochtend speelt hij op de beiaard van de Eusebiustoren. Vandaag maakt hij een uitzondering en speelt hij, net als andere kerken, mee. "Ik ben zo ongeveer het enige dat doorgaat. En ik merk dat er vanuit de stad veel aandacht voor is."

Vandaag zullen mensen het nummer van Ramses Shaffy met hem meezingen. "Ik vind het fijn om te merken dat er nu veel positieve aandacht komt voor mijn vak en de menselijke kant ervan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore