Ga naar de inhoud
Voedingssupplement

Run op resveratrol: is dit hét middel tegen corona?

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Kan het simpele voedingssupplement resveratrol ervoor zorgen dat coronapatiënten een minder ernstig ziektebeeld hebben? Volgens Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, is dat mogelijk. En al moet er nog veel onderzoek naar het middel worden gedaan, het is nu al op veel plekken uitverkocht.

Een groot deel van de coronapatiënten kampt met overgewicht. Van der Voort keek daarom naar de rol van vetweefsel in de buik bij het verloop van het coronavirus. "Dat buikvet maakt een aantal stoffen en één van die stoffen die gemaakt wordt is leptine", zei hij bij Jinek.

Simpel
Lees ook:
Simpel voedingssupplement lijkt 'veelbelovend middel' tegen corona

Normaal gesproken hebben mensen met overgewicht al meer leptine, maar corona zorgt ervoor dat er nog meer van in je bloed zit. Een bijeffect is trombose. "En dat is ook wat we zien bij onze patiënten op de intensive care. Dat er meer trombose is in de aderen, maar ook in de slagaderen."

'Als je dit spul vroeg neemt, kun je ziektebeeld wat dempen'

06:52
Aan tafel bij Jinek vertelde Van der Voort over de status van zijn onderzoek naar corona.

Een oplossing voor het teveel aan leptine zou mogelijk het voedingssupplement resveratrol zijn, dat gewoon bij de drogist te krijgen is. "Het is denk ik een veelbelovend middel, maar er zijn nog geen studies mee gedaan", benadrukte Van der Voort.

'Geen onderbouwing'

Toch is het voedingssupplement sinds zijn uitspraken niet aan te slepen. En dat terwijl er dus nog bewezen moet worden of het werkt. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is Van der Voort te stellig geweest. "Er is geen onderbouwing voor wat hij beweert. De relatie tussen resveratrol en leptine is nog nooit aangetoond", zegt hij tegen Editie NL

Volgens Seidell worden er allerlei gezondheidsvoordelen aan resveratrol toegedicht. "In sommige gevallen zou het een klein beetje kunnen helpen, maar over het algemeen is er geen enkel bewijs voor."

Trump
Lees ook:
Trump verwacht 'eind van dit jaar' een vaccin tegen corona

Bekijk hier de video:

01:58