Coronacrisis

Sterke toename dierenmishandeling: 'Mensen vervelen zich'

04 mei 2020 14:31 Aangepast: 04 mei 2020 18:32
Beeld © @POL_MilieuZWD | Stichting dierennoodhulp Flevoland | Sander Wansing / Vogelwerkgroep Losser

Dieren hebben het de laatste tijd zwaar te verduren. Het aantal meldingen van dierenmishandeling is de afgelopen weken fors toegenomen, constateert het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. Volgens deskundigen is er een relatie tussen mishandeling en de coronacrisis.

In Lelystad werden zwaneneieren uit nesten gehaald en kapot gegooid, in De Lutte werd een ooievaar doodgeschoten en in een huis in Drenthe vonden agenten een Duitse herder die was vastgebonden aan de verwarming en wiens snuit was dichtgeplakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenbeul blokkeert ingang vogelhuisje met stok: koolmees overleden

Het zijn slechts een paar voorbeelden van berichten van mishandelde dieren de afgelopen tijd. "Sinds de coronacrisis zien wij toename van incidenten van dierenmishandeling. Er lijkt een verband te zijn tussen dierenmishandeling en de crisis", zegt Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling tegen Edite NL.

Volwassenen, jongeren en kinderen

"De verveling slaat toe, mensen zitten veel binnen en er ontstaan irritaties. We zien een toename van huiselijk geweld, maar de frustratie leidt ook tot meer dierenmishandeling." Volgens Endenburg kan iemand die agressief tegenover mensen is, dat ook tegenover dieren zijn.

In Purmerend stak een voorbijganger een hond met een zakmes en in De Lutte werd een ooievaar doodgeschoten. In Purmerend stak een voorbijganger een hond met een zakmes en in De Lutte werd een ooievaar doodgeschoten.

"Dat zien we niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jongeren en kinderen. Zij gaan niet naar school en vervelen zich. Bepaalde kinderen gaan dan streken uithalen. Het is erg zorgelijk als kinderen dieren mishandelen. Het laat een gebrek aan empathie zien."

Vissen

Ook bij de Dierenambulance Vianen en omstreken komen de laatste weken meer meldingen binnen. "Het heftigst waren drie eendenkuikens die tijdens het paasweekend met kapotgeslagen snaveltjes werden gevonden. Ze waren zwaargewond en we hebben ze moeten laten inslapen. Het was verschrikkelijk", zegt Gerrit de Boom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vissen uit verveling: Nederlanders gooien massaal de hengel uit

Daarnaast ziet De Boom Sinds dat sinds de coronacrisis steeds meer mensen aan het vissen zijn geslagen. "Ze laten vaak een stuk visdraad met haken eraan liggen. Vogels komen daarin vast te zitten kunnen ontstekingen krijgen. Of hun pootjes worden afgekneld. Dan moeten we ze laten inslapen. Mensen moeten hun rotzooi opruimen."

Corona bij huisdieren

Een ander probleem is dat mensen hun huisdieren dumpen. "We horen steeds meer berichten over dieren, met name katten, die corona kunnen hebben. Dat helpt niet."

Volgens Endenburg worden weinig daders gepakt. "Dat komt omdat de mishandeling vaak binnenshuis gebeurt. De dierenarts moet hier oplettend mee omgaan en bij vermoedens het expertisecentrum inschakelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore