Ga naar de inhoud
Coronaproof

Creatief in crisistijd: Deborah en Wilco ontwierpen een coronaproof tuinbankje

Wilco en Deborah op het bankje Beeld © Wilco en Deborah

De een stort zich op een schildercursus, de ander leert gitaarspelen. De coronacrisis brengt in veel mensen een creatieve kant naar boven. Zo ook bij Deborah en Wilco uit Zutphen: zij kwamen op het idee om een coronaproof tuinbankje te ontwerpen. "Het is een uit de hand gelopen grap."

Deborah Lobry en Wilco Oosterwijk – al 23 jaar bevriend – zijn allebei ondernemer. Zij is marketeer, hij heeft een werkplaats waar hij meubels op maat maakt. Voor beiden is het geen makkelijke tijd. "We appen regelmatig over de ontwikkelingen in deze tijd", vertelt Deborah aan Editie NL.

Anderhalvemetersamenleving

Die gesprekken gaan niet alleen over de moeilijkheden waar ze als ondernemer mee kampen, maar ook over de manier waarop mensen in de anderhalvemetersamenleving met elkaar omgaan. "Zo vroegen we ons op een dag af hoe dat straks moet als de horeca opengaat. Hoe kun je nog gezellig een kop koffie of wijntje met elkaar drinken als je niet in elkaars buurt mag komen?"

Anderhalve
Lees ook:
Anderhalve meter afstand in de bioscoop, kan dat wel?

Zo ontstond er een idee: een tuinbankje waarop je knus bij elkaar kunt zitten, maar wel met anderhalve meter afstand ertussen. "Ik zei het voor de grap, maar Wilco – een ontzettend handige man die alles kan maken – is er direct mee aan de slag gegaan."

Ontwerp

Het bankje is gemaakt van eikenhout en heeft aan zowel de linker- als rechterkant een zitje. Doordat de ruimte ertussen vrij is, kun je je lichaam volledig naar de ander draaien. Ook is er een klein plateau bevestigd waar je een drankje op kunt zetten.

"Ik vind het bankje hartstikke goed gelukt", zegt Deborah. "Het creëert een saamhorigheidsgevoel, zonder dat je te dichtbij komt. Zo kun je toch interactie creëren in een tijd waarin mensen met een boog om elkaar heen lopen."

On demand

Tot nu toe is er één exemplaar van het bankje, maar Deborah sluit niet uit dat er meerdere gemaakt zullen worden. "Er zijn al mensen die informeren naar de prijs. We zijn er niet uit commercieel oogpunt mee gestart, maar we kunnen ze best on demand gaan maken."