Coronacrisis

Dag van de Arbeid: geen Duitse toeristen, gesloten winkels

01 mei 2020 08:26
Winkelend publiek in het Designer Outlet Roermond. Beeld © ANP

Lange files, overvolle winkelstraten en gezelligheid: 1 mei is normaal gesproken een van de belangrijkste dagen voor ondernemers in de grensregio met Duitsland. Dit jaar is dat wel anders.

"Het toeristische gedeelte ligt behoorlijk op zijn gat", zegt Rogier Knipscheer, van het VVV-kantoor in Venlo, tegen Editie NL. "De drukte in de binnenstad is met 70 procent gedaald. Het toerisme is zo goed als volledig stilgevallen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Roermond Rijk door Chinezen

En vooral op een dag als vandaag moeten ze het van die toeristen hebben. "Normaliter is het, samen met bijvoorbeeld Hemelvaart en Pasen, een van de drukste dagen van het jaar. Nu blijven de straten leeg."

Ontmoedigingsbeleid

Dagjesmensen uit Duitsland die toch naar onze winkelgebieden willen komen, krijgen te maken met een streng ontmoedigingsbeleid. "Dat gebeurt aan de grens. Er zullen lange files ontstaan."

De Marechaussee controleert op de N280 bij Roermond Duitse voertuigen die Nederland op zoeken. De Marechaussee controleert op de N280 bij Roermond Duitse voertuigen die Nederland op zoeken.

Volgens Knipscheer blijft een groot deel van de Venlose ondernemers ondanks alles positief. "Ze komen met nieuwe initiatieven en vooral in de horeca wordt alles op alles gezet om, zodra de maatregelen versoepeld worden, open te kunnen."

Wachten is gevaarlijk

Toch zijn er ook ondernemers die niet anders kunnen of willen doen dan wachten tot dit voorbij is. "Dat is een gevaarlijke trend. Als je te lang wacht, dan is het natuurlijk te hopen dat je je deuren straks überhaupt nog kunt openen."

Knipscheer kan op dit moment maar één ding hopen: "dat op 1 mei 2021 alles weer normaal is."

Designer Outlet Roermond

Het contrast met eerdere jaren geldt voor een stuk meer steden in het grensgebied. Ook Roermond is normaal gesproken een populaire bestemming onder dagjesmensen. Designer Outlet Roermond houdt op deze Dag van de Arbeid haar deuren gesloten.  

Vorige week zei Giel Polman, directeur marketing VVV Midden-Limburg, tegen 1Limburg te vrezen dat de sluiting effect zal hebben op onder meer hotels en de horeca. "Ik ben bang dat het een domino-effect oplevert waarbij er bedrijven gaan omvallen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore