20 jaar lang 250.000 euro

Miljoenen winnen maar niet vertellen: dorp in de ban van anonieme geluksvogel

30 april 2020 15:04 Aangepast: 30 april 2020 18:25
Een Staatslot Beeld © ANP

Het Utrechtse Leersum heeft er een miljonair bij. Een inwoner van het dorp won de Kroonprijs van de Staatsloterij. Alleen weet niemand wie de geluksvogel is.

Twintig jaar lang een jaarlijks bedrag van 250.000 euro belastingvrij op je rekening schrijven. Een flinke prijs, maar de winnaar is anoniem. Niemand in het dorp heeft ook maar enig idee om wie het gaat.

Eerst rustig nadenken

Dat is helemaal geen gek besluit, zegt Bert van Plateringen van de Staatsloterij. "We raden mensen aan om er goed over na te denken aan wie ze het vertellen. Hoe groot maak je die kring? Als je multimiljonair wordt, wil je het graag delen. Wij adviseren om dan eerst rustig na te denken."

Zo voorkom je dat je er spijt van krijgt als je in alle appgroepen van de daken schreeuwt dat je de loterij hebt gewonnen. "Dan kun je niet meer terug, je kunt het maar een keer vertellen." Over de identiteit van de winnaar doet de Staatsloterij dan ook geen uitspraken. "Het gaat om een abonneespeler, er is contact geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij grepen net naast de Postcodekanjer van 54,7 miljoen: 'Ik heb sokken gewonnen'

Begeleiding

Wat mee kan wegen om je prijs geheim te houden, is hoe mensen daarna met je om zullen gaan. "Mensen zullen je anders gaan benaderen en anders naar je kijken. Als jij een etentje wil betalen, kan dat op twee manieren worden geïnterpreteerd. Iemand vindt dat leuk, of denkt juist: 'Oh, nu kun je het wel'. Je weet niet van tevoren hoe mensen zullen reageren", zegt Van Plateringen.

Deelnemers aan de loterij die een groot geldbedrag winnen, kunnen als ze dat willen (financiële) begeleiding krijgen.

31 miljonairs erbij in 2019

In 2019 werden er 31 mensen miljonair nadat ze een prijs hadden gewonnen via de Nationale Loterij.

Daarvan wonnen 23 mensen de Staatsloterij, zeven mensen de Lotto-jackpot en een persoon de hoofdprijs van het Miljoenenspel.

Twee van de miljonairs wonen in Drenthe, negen in Zuid-Holland, twee in Overijssel, twee in Flevoland, drie in Gelderland, een in Utrecht, vijf in Noord-Holland en zeven in Noord-Brabant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsloterijwinnaar meldt zich op nippertje: 'Was vergeten het te checken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore