Ga naar de inhoud
Bevredigend

Alles schoon met een hogedrukspuit: waarom kijken we daar zo graag naar?

Beeld © iStock

Nu we meer tijd in en rondom het huis doorbrengen, is menig Nederlander aan een grondige reiniging begonnen. De hogedrukspuit lijkt hiervoor een populair product te zijn. En niet alleen het gebruiken ervan, ook het kijken naar schoonmaakfilmpjes, vinden we erg bevredigend. Waarom in hemelsnaam?

Het internet staat er vol mee: mensen die met de hogedrukspuit hun tuin, oprit of buitenmuur volledig schoonspuiten. En die video's worden goed bekeken. Ook de intense reiniging van tapijten en andere stoffen vallen in de smaak.

Maar waarom vinden we dit soort beelden zo bevredigend? Het doet op het eerste gezicht denken aan de populaire ASMR-filmpjes, waarin mensen fluisteren of geluidjes maken zoals tikken op een plastic bekertje, met een papiertje knisperen of een veer over de microfoon strijken.  

Een prettig gevoel

"Daar lijkt het inderdaad op", zegt neuropsycholoog Erik Scherder tegen Editie NL. "Het lijkt kijkers een prettig gevoel te geven. Maar dat is puur intuïtief, ik denk nog niet dat dit soort schoonmaakvideo's onderzocht zijn en dat het effect is bestudeerd."

Naar ASMR is de laatste jaren wel onderzoek gedaan. Anouk Keizer, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, deed dit als eerste in Nederland. "Belangrijk is dat er bij ASMR twee verschillende groepen zijn. Aan de ene kant zijn er mensen die daadwerkelijk tintelingen in hun hoofd krijgen. Aan de andere kant is er een groep die die tinteling niet perse voelt, maar er wel heel relaxt van wordt."

Wat maakt het zo rustgevend?

Voor de laatste groep denkt ze dat er weinig verschil is tussen een ASMR-video of een schoonmaakfilmpje. "Maar mensen die wel tintelingen voelen bij ASMR, die zullen dit soort schoonmaakbeelden als totaal anders ervaren."

Dát het iets met ons doet, dat lijkt dus zo te zijn. Maar wát het precies is, dat is nog onduidelijk. "Er zou onderzocht moeten worden wat deze video's zo rustgevend en bevredigend maakt."