Vakantie in eigen land, op veel plekken kan het weer. Gezinnen mogen weer op een camping overnachten, maar dan moeten ze wel eigen sanitaire voorzieningen hebben. De verkoop van chemische toiletten is daardoor explosief gestegen, zeggen kampeerwinkels tegen EditieNL.
Kamperen of niet? De situatie is in elke veiligheidsregio anders. Recreatief verblijf is op sommige plekken in het land nog verboden, op andere plekken zijn de campings wel open maar moeten sanitair en andere gezamenlijke ruimtes dichtblijven. Wil je er toch op uit en je behoefte niet in de bosjes doen, dan zul je daar iets op moeten bedenken.
Zelfvoorzienend zijn
"We zijn open, maar onze sanitaire voorzieningen moeten dicht. Daarom laten we alleen maar gasten toe die zelfvoorzienend zijn. Ze moeten zelf naar het toilet kunnen, of kunnen douchen", vertelt Cobie Smeenk van Camping De Adelaar in Voorst (bij Zutphen).
"Voor deze regels kwamen veel mensen met tenten, nu vooral campers en caravans", aldus Cobie. Maar veel bezoekers zijn er niet. "Ik hoop dat dit niet veel langer doorgaat, anders gaat het wel heel moeilijk worden. We hebben ook al vier keer controles gehad van de gemeente om te kijken of we ons aan de regels houden."

Chemische toiletten
Kampeerwinkels merken dat mensen op zoek zijn naar oplossingen om toch naar de camping te kunnen. "We zien een ruime verdubbeling in de verkoop van chemische toiletten", Wil Salden van Obelink Vrijetijdsmarkt. "Je merkt dat mensen wel op vakantie willen, maar door de regels hun eigen campingtoiletten moeten meenemen."
Er zijn allerlei verschillende chemische toiletten te koop. Dat kan verschillen tot een luxe exemplaar met elektrische spoeling tot een soort emmer met een toiletrol die je direct moet verschonen. Je moet toch iets overhebben voor je campingtripje.