Onderzoek TU Delft

Hoe moeten we de maatregelen versoepelen? Je kan nu meedenken

29 april 2020 15:48 Aangepast: 30 april 2020 17:36
Beeld © ANP

Hoe moeten de huidige coronavoorschriften straks versoepeld worden? De TU Delft start een online onderzoek om daar achter te komen. Door het invullen van een enquête kan iedereen meedenken over mogelijke exitscenario's.

Wanneer moeten de maatregelen afgebouwd worden? Hoe kan dat het beste worden gedaan? Het zijn vragen waar experts zich over buigen, maar ook de mening van de samenleving wordt meegewogen in besluiten van het kabinet.

Daarom is de TU Delft een onderzoek gestart. Deelnemers aan het online onderzoek kunnen kiezen welke maatregelen volgens hen versoepeld moeten worden, en hun keuzes motiveren.

Voorkeuren van Nederlanders

"De hoofdreden om dit te doen, is dat het een gestructureerd beeld geeft van de voorkeuren van Nederlanders", zegt Niek Mouter van de TU Delft. "Als je daar als kabinet rekening mee houdt bij een versoepeling, is er een grotere kans dat mensen zich eraan gaan houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Immuun voor coronavirus: kun je genezen patiënten meer toestaan dan anderen?

Complex

Deelnemers krijgen ook de positieve en negatieve effecten van de mogelijke versoepelingsmaatregelen voorgeschoteld. Als voorbeeld de maatregel dat verpleeg- en verzorgingstehuizen weer bezoek toelaten. Dat heeft als positief gevolg dat ouderen niet langer geïsoleerd worden, maar heeft bijvoorbeeld als negatief gevolg dat er meer sterfgevallen zijn onder ouderen die in een verzorgingstehuis wonen.

"De doelstelling van dit soort onderzoeken is dat burgers zich bewust worden van de complexiteit van de keuze", aldus Mouter. Het onderzoek is dan ook niet zomaar een opiniepeiling. "Je ziet bij ons onderzoek dat als je een versoepelingsmaatregel wil, een andere misschien niet mogelijk is." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachtrijen bij heropening Ikea: 'Druk, maar situatie onder controle'

Gaat het kabinet er ook echt wat mee doen? "Het is een puzzelstuk in een grote puzzel die het kabinet aan het maken is. Het kabinet is vrij om de waarde toe te kennen aan dit onderzoek die zij willen", meent Mouter. De enquête is tot 6 mei in te vullen. Mogelijk worden eerder al tussentijdse resultaten bekend gemaakt.

Zwijgende meerderheid

Het onderzoek is volgens Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de VU, een goed instrument. "Het levert goede informatie op. Een grotere groep komt vaak tot een beter oordeel dan een persoon", zegt Van Lange.

Het is volgens hem belangrijk dat mensen zich gehoord voelen. "Dat motiveert mensen om het beleid dat daaruit komt te ondersteunen en de maatregelen ook op te volgen. Het vertrouwen in autoriteiten neemt hierdoor ook toe. Mensen die je niet snel hoort, kun je nu wel horen. De zwijgende meerderheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore