Ga naar de inhoud
Onderzoek naar besmetting

Huisdieren en het coronavirus: 'De fretten zitten in quarantaine'

Rine Oddens vangt zo'n vijftien fretten op Beeld © EditieNL

De Universiteit Utrecht onderzoekt bij besmette zorgmedewerkers of het coronavirus ook onder hun huisdieren rondgaat. Er wordt gekeken naar katten, honden en fretten, waar dan monsters van worden afgenomen. Moeten baasjes extra alert zijn?

Het verbaast Rine Oddens van Frettenvereniging Frettig Gestoord niet dat huisdieren ook besmet kunnen raken met het virus. "Een fret heeft dezelfde longen als mensen. Ze kunnen al dezelfde ziektes krijgen als mensen", vertelt Rine aan EditieNL. "We hadden er al rekening mee gehouden dat het kon."

Tijger
Lees ook:
Tijger in dierentuin New York besmet met corona: 'Verminderde eetlust'

Fretten in quarantaine

De frettenvereniging vangt ongeveer vijftien dieren op. "In het begin stopten we met het plaatsen van de dieren bij mensen", vertelt Rine. "Maar we kunnen niet alle fretten blijven houden. De fretten die we nu bij mensen thuis plaatsen, zitten al drie weken in de opvang in quarantaine."

"De fretten zitten ook in aparte hokken. We hebben afspraken gemaakt over mensen die langskomen."

'Aai
Lees ook:
'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

Voorzichtig zijn

Huisdieren kunnen dus besmet raken, maar hoe alert moeten we als baasje zijn? "Je moet het huisdier zien als onderdeel van je familie. We weten zo weinig over de besmetting onder dieren, dan kan je maar beter gewoon voorzichtig zijn", zegt dierenarts Marnix Lamberts.

"Blijf zoveel mogelijk thuis, ook met je dier. En als er bezoek is, laat je huisdier dan 1,5 meter afstand houden. Geen fysiek contact en geen geknuffel", aldus Lamberts. "Je moet zoveel mogelijk zien te voorkomen dat dit coronavirus in dieren komt en op die manier gaat pingpongen."

Het RIVM over huisdieren

Volgens het RIVM zijn er enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet.

In de meeste gevallen waren de eigenaren van het besmette dier ook ziek en positief getest. Het RIVM vermoedt dat de eigenaren het huisdier hebben besmet. Toch is de kans op besmetting volgens het het instituut klein, omdat het over de hele wereld maar om een paar besmette huisdieren gaat.

Mensen die besmet zijn met het virus, wordt aangeraden intensief contact met huisdieren te mijden.

Bekijk hier de video:

01:59