5G

5G-netwerk in Nederland aan: politie surveilleert extra bij zendmasten

28 april 2020 15:36 Aangepast: 28 april 2020 18:13
Maandagavond heeft er brand gewoed bij deze zendmast in Swifterbant. Beeld © ANP

VodafoneZiggo zet vandaag als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk aan. Klanten met een geschikt abonnement en 5G-smartphone kunnen het netwerk gebruiken. En dat in een tijd waarin de weerstand tegen 5G groeit.

De afgelopen vier weken werden er in Nederland 22 zendmasten in brand gestoken. Gisteravond was het weer raak; in een bosgebied bij Swifterbant in Flevoland werd brandgesticht bij een zendmast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VodafoneZiggo zet als eerste 5G-netwerk in Nederland aan

De politie is daarom extra alert. "Wij surveilleren extra bij zendmasten en we houden ze extra goed in de gaten", zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid tegen Editie NL. 

15.000 zendmasten

Toch is het onmogelijk om brandstichting helemaal te voorkomen. "Er zijn 15.000 zendmasten in Nederland. We kunnen die niet constant in de gaten houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5G-tegenstanders blijven zendmasten aanvallen: 'Levensgevaarlijk'

De politie beroept zich daarom op getuigen. "Omwonenden van zendmasten die iets verdachts zien, kunnen dat bij ons melden. Vaak is er niets aan de hand, maar rijden liever een keertje extra."

Private partijen

De meeste zendmasten zijn voorzien van camera's en hekken. Maar omdat het gaat om private partijen, ligt de camerabewaking bij hen.

Hulpdiensten onbereikbaar

De politie maakt zich zorgen. "Brandstichters beseffen niet dat ze enorm gevaarlijk bezig zijn. Vooral in deze tijd. Door hun acties kan iemand die in nood is en in de buurt van zo’n zendmast woont, de hulpdiensten niet bereiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van