Honden en katten die gebruikt zijn voor gedragsexperimenten, krijgen na afloop vaak een nieuw baasje. Bij kleinere proefdieren, zoals bij muizen en ratten, gebeurt dat veel minder. Daarom is er vorig jaar een pilot gestart om ook die dieren te herplaatsen.
"We zijn gaan kijken of het praktisch mogelijk was om kleine proefdieren te herplaatsen. Voor andere proefdieren zoals honden, katten, paarden en kippen gebeurde dit al", zegt Wim de Leeuw van de Instantie voor Dierenwelzijn tegen Editie NL. Kleine dieren worden daarentegen vaak gedood.
"We zijn in gesprek gegaan met partijen om te gaan samenwerken. Zoals opvangcentrum Het Knagertje, de Dierenbescherming en Animal Rights."
150 ratten en muizen
"We zorgen dat er een contract komt met de adoptanten. De gezondheid van de dieren wordt gecheckt en zodra de handtekening is gezet, is de adoptant verantwoordellijk voor het dier. Na een half jaar is er een evaluatie."
In deze pilot hebben zo'n 150 ratten en muizen een nieuw baasje gevonden. De dieren die geen baasje krijgen blijven in de opvang.
'Leuke, gezonde, normale dieren'
Het Knagertje in Den Haag is zo’n dierenopvang. “We hebben hier ongeveer zeventig ratten, waarvan twintig laboratoriumratten”, zegt Stefanie van Biesen. Van de zestig muizen die we hebben, zijn er negen laboratoriummuizen.”
"Het zijn zulke leuke, gezonde, normale dieren. Ze worden goed nagekeken en gecheckt op hun gezondheid. Het beeld dat mensen van ze hebben is niet reëel."
Gezelschap
Via Het Knagertje werd Jeroen de Hoog de nieuwe, trotse eigenaar van zeven muisjes. “Ik zocht muizen als gezelschap voor de ene muis die ik al had. Mijn hok is groot genoeg om acht muizen te huisvesten. Het zorgt voor een beetje levendigheid.”
Jeroen is blij dat hij de dieren in huis heeft kunnen halen. "Het heeft zeker meegespeeld dat deze dieren als proefdieren bedoeld waren. Ik wil ze graag een tweede leven geven."