Ga naar de inhoud
EditieNL

Zoek je een (zomer)baantje? Solliciteer dan met je beste vriend

Gezelligheid tijdens het bollenpellen. Beeld © ANP

Het valt al niet mee om leuk werk te vinden, en dan moet je eerst nog zwetend naar een sollicitatie. Maar wat als je heel relaxed met een vriend op gesprek mag en daarna gezellig samen aan de slag kunt?

De website vriendengevraagd.nl denkt dat het wel eens dé oplossing kan zijn voor jongeren die het eng vinden om een vakantiebaan te zoeken. Op de site kunnen werkgevers vacatures plaatsen waar jongeren met hun vrienden op kunnen reageren. Als de sollicitatie goed gaat, word je ook samen aangenomen. 

"We merken toch vaak dat iemand heel zenuwachtig is als hij komt solliciteren", zegt  Mechteld Hennekens van dierenzaak Dieris. "Dan krijg je eigenlijk een ander beeld van iemand dan als hij zich prettig voelt." Ze is daarom voorstander van het initiatief.

Spannend voor nieuwkomer

Ook de meiden Jessie, Kaia en Leentje zien het wel te zitten om met hun vrienden te solliciteren én te werken. "Het gesprek gaat soepeler, je kunt elkaar taken geven en je kunt ook lachen. Je gaat met plezier naar je werk toe", zegt Kaia.

Thumbnail

Jessie, Karia en Leentje.

Jessie: "Als je bijvoorbeeld bij een supermarkt gaat solliciteren, dan is het hele grote groep waar je in terecht komt. Het kan spannend zijn daar als nieuweling tussen te komen." Ook Leentje vindt het een prettig idee dat je al een collega kent. "Dan sta je wat zekerder."

Feestje op de werkvloer

Loopt een werkgever dan niet het risico dat het té vriendschappelijk wordt op de werkvloer? "Als het de werknemers meer gaat om de gezelligheid dan om het leveren van een prestatie, is het niet helemaal aan te raden", zegt arbeidspsycholoog Flores van Emmerik.

Werkgever Hennekens ziet dat probleem niet zo. "Ze hoeven op het werk natuurlijk niet alles maar samen te doen. Er zijn meerdere werkplekken mogelijk en meerdere taken. En je moet duidelijke afspraken maken over wat wel en niet kan op de werkvloer."

Kritiek op je vrienden

Maar Van Emmerik heeft nog meer bedenkingen. "Het kan een nadeel zijn dat vrienden elkaar niet aanspreken op de regels. Dat je te informeel wordt en dan te veel van elkaar gaat profiteren."

Het is sowieso al heel moeilijk om iemand open en eerlijk feedback te geven, zegt de arbeidspsycholoog. "Als je denkt dat het verkeerd uitpakt en je daar privé last van krijgt, dan wordt de drempel om feedback te geven extra hoog."

Want wat doe je als je ziet dat je lieve vriendin een greep uit de kas doet? Jessie, Kaia en Leentje vinden dat een lastige vraag. Toch denken ze uiteindelijk alle drie dat werk dan voor de vriendschap gaat. Jessie: "Je moet gewoon heel professioneel blijven en werk en privé gescheiden houden."

Bekijk de video hier: