Slimmer slenteren

Drukte in de winkelstraten: 'Slimme looproutes nodig'

27 april 2020 16:26 Aangepast: 28 april 2020 08:53
Het wordt drukker in de winkelstraten Beeld © EditieNL

In veel winkelstraten wordt het de laatste dagen drukker. Vooral afgelopen weekend waren er veel winkelende mensen op straat te vinden. Om toch de anderhalve meter afstand te waarborgen, wil het Veiligheidsberaad dat er slimme looproutes komen in de winkelstraten.

De afgelopen dagen was het druk op straat. "Even een rondje centrum gedaan en ik schrok", tweette Sander Schelberg, de burgemeester van Hengelo. "Alstublieft, denk aan al die verplegers die hard aan het werk zijn", drukte hij z'n volgers op het hart.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch schreef op Twitter: "Alsjeblieft mensen, blijf thuis! De zon is verleidelijk, maar toch: blijf thuis! Het wordt te druk in de binnenstad."

Teugels vieren

Ook in Tilburg was het erg druk, weet Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg. "Bij verschillende zaken stond een wachtrij. Mensen liepen door elkaar en er wordt minder afstand bewaard omdat het niet anders kan. De mensen laten ook de teugels een beetje vieren", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte in de winkelstraten: 'Middelvinger naar de zorg'

Wel hadden de winkeliers zich hier goed op voorbereid. "Er stonden paaltjes met koorden voor de winkels om wachtrijen vorm te geven. Op de grond waren stickers geplakt als belijning en herinnering aan de anderhalve meter afstand. Ook liepen er mensen door de straten met hesjes."

Actie

Reden voor actie, vindt het Veiligheidsberaad. "De anderhalve meter afstand is wel een aandachtspunt. Door de drukte afgelopen weekend kon die in sommige binnensteden niet altijd worden gewaarborgd", vertelt de woordvoerster van voorzitter Hubert Bruls.

"Winkels hebben al maatregelen genomen om de afstand te kunnen waarborgen, zodat mensen veiliger kunnen winkelen. Zoals het plaatsen van paaltjes en het hanteren van een wachtrij."

Slimme routes

Nu is het de beurt aan gemeenten en het winkelende publiek, vindt het Veiligheidsberaad. "Zij zouden moeten bekijken of ze slimme routes in de binnensteden kunnen inzetten zodat mensen elkaar minder tegemoet lopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkelen op afspraak populairder dan ooit: 'Heel ander contact met de klant'

We kunnen bijvoorbeeld denken aan het invoeren van eenrichtingsverkeer. "Dat kan met hekjes of signalen op de grond", vertelt Willem Westermann, deskundige veiligheid en crowd-management, aan EditieNL.

Logische wachtrijen

Daarnaast is het volgens hem belangrijk om wachtrijen voor winkels in de lengte van de winkelstraat te maken, en niet dwars. "Dat laatste neemt veel plek in beslag. En dan moeten passanten door de rij heen lopen."

Bezoekers spreiden

Maar eerst staat ons volgens Westermann iets anders te doen: "Voordat al die maatregelen überhaupt nut hebben, is het van belang de bezoekers te spreiden. Want zolang het druk is, kun je die afstand niet goed waarborgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhuurders en beleggers doen oproep: schort huren winkeliers drie maanden op

"Nederlanders hebben de neiging om met z'n allen naar winkelstraat te gaan tussen 15.00 en 17.00 uur", gaat hij verder. "Bij pretparken en musea wordt gekeken of er gewerkt kan worden in tijdsloten. Je krijgt een paar uur toegang, zodat bezoek wordt verspreid over de dag."

Ook in winkelstraten zou het publiek beter verspreid kunnen worden, denkt hij. "Bijvoorbeeld door parkeergarages te sluiten, zodat enkel omwonenden naar de binnenstad gaan. Of door de openingstijden winkels verruimen, zodat bezoek wordt verspreid.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van