Restaurant open

Uit eten? Alleen als je in dit hotel in Ermelo ook een kamer boekt

27 april 2020 12:12 Aangepast: 28 april 2020 07:39
Het restaurant van hotel Heerlickheijd van Ermelo Beeld © Heerlickheijd van Ermelo

Hoewel restaurants staan te popelen om open te gaan, zit dat er voor de meeste voorlopig niet in. Toch zijn er veiligheidsregio's in Nederland die afwijkende maatregelen instellen ten opzichte van de landelijke richtlijnen. Daardoor heeft een hotel in Ermelo afgelopen week z'n deuren al kunnen openen.

Hotel Heerlickheijd van Ermelo heeft afgelopen woensdag als eerste in Nederland de deuren van zijn restaurant geopend. Dat kan omdat er in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een uitzondering is gemaakt voor hotels: zij mogen onder strikte voorwaarden hun restaurant openen.

Maatregelen

Hotelgasten van Heerlickheijd van Ermelo kunnen er nu dus een hapje komen eten. "We moeten ons houden aan een maximumaantal personen per tafel, met uitzondering van gezinnen en huishoudens. Tussen de tafels moet minimaal anderhalve meter afstand zitten. Maar gelukkig hebben we hier heel veel ruimte", vertelt eigenaar Janette Sybrandy aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedienen op afstand: speciaalbiercafé gaat viral met drone-video

Nieuw in het restaurant: de serveertrolley waarmee eten wordt rondgebracht. Ook staat er naast elke eettafel een extra tafel waar de bediening de bestellingen op zet. "Gasten pakken zelf het eten daarvan af."

Hotelgasten

De noodverordening geldt alleen voor hotelgasten. Zonder een kamer te reserveren, kom je er dus niet in. "We leverden al roomservice aan de gasten, maar dit is toch beter. We merken dat er nu best veel reserveringen binnenkomen."

Protest

In de meeste plaatsen moeten restaurants hun deuren daarentegen nog minimaal tot 19 mei gesloten houden. Het protest van Koninklijke Horeca Nederland is groot. Met name restaurants beweren dat de anderhalve meter wel kan worden gewaarborgd.

"Wij zijn best een beetje boos", zegt Menno van Dorp, eigenaar van restaurant Venster 33 in Amsterdam. "Alle andere winkels hier zijn wel open. Zelfs een klein broodjeszaakje. Waarom mag iedereen open en wij niet?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca

Zijn restaurant ontwikkelt een app om te zorgen dat ze snel open kunnen. Gasten scannen via de applicatie een QR-code op de tafel en kunnen vervolgens online bestellen. "Ze krijgen een online menukaart voorgeschoteld", vertelt Van Dorp.

Online bestellen

Via de app weet het restaurant aan welke tafel de gasten zitten. "Het enige wat wij hoeven te doen is de bestelling naar buiten brengen, of op een uitgiftetafel zetten. Zo beperken we zoveel mogelijk stromingen."

Venster 33 is er volgens hem dan ook klaar voor om open te gaan. "We hebben altijd al een grote stamtafel gehad, daar kan je op gepaste afstand van elkaar zitten. Als je tot de risicogroep behoort moet je natuurlijk wel een afweging maken of je het wil."

Extra maatregelen

Daarnaast wil hij van elk personeelslid bij binnenkomst de temperatuur opnemen. "Wie kucht kan beter niet komen, zowel werknemers als gasten niet. Al is het wel je eigen verantwoordelijkheid. We gaan mensen niet verzoeken om weg te gaan, maar we kunnen mensen er wel op aanspreken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore