Ga naar de inhoud
1,5 meter afstand

Bedienen op afstand: speciaalbiercafé gaat viral met drone-video

Marc Rijnen en de drone Beeld © De Veerkes

Mensen bedienen op anderhalve meter afstand? Café-eigenaar Marc Rijnen heeft er iets op bedacht: een drone die drankjes rondbrengt. Een filmpje waarin hij het concept laat zien in zijn speciaalbiercafé De Veerkes in Moergestel gaat viral.

"Ik heb twee hele mooie dagen in deze sombere tijd", vertelt café-eigenaar Marc Rijnen aan EditieNL. Zijn video verovert het internet en de appjes met leuke reacties vliegen hem om de oren. "Een lichtpuntje in deze zware tijd."

Origineel

Rijnen kwam op het idee nadat hij veel filmpjes zag opduiken van obers die op anderhalve meter afstand eten en drankjes naar hun gasten gooien. "Al die imitaties leken op elkaar. Ik dacht: wij moeten het anders aanpakken. En ik ken toevallig iemand met een drone."

Of hij echt van plan is zijn gasten met een drone te bedienen? "Nee", zegt hij direct. "Bij het filmen kwamen we er al snel achter dat dat niet te doen is. In de zaak is weinig ruimte en bovendien reageert de drone binnen niet. We hebben voor de video wat trucage moeten toepassen."

De video is dan ook gemaakt met een dikke knipoog. "Het is fijn om de mensen te laten lachen en iets positiefs de wereld in te brengen. Even iets anders dan kommer en kwel die je op tv ziet."

Anderhalve meter afstand

Een alternatief plan ligt nog niet klaar. "Ik ben er in m'n hoofd wel mee bezig, maar ik wil geen energie verspillen. Eerst maar eens zien wanneer we weer open mogen. Wat ik wel weet, is dat anderhalve meter bij mij binnen niet gaat lukken. Daar is het te klein voor. Alleen op het terras kan het. Maar daar heb je 's avonds en in het najaar weinig aan."

Handjes
Lees ook:
Handjes in de lucht? '1,5 meter afstand in de horeca werkt niet'

Ondanks de sombere periode blijft hij positief. "Ik denk dat het uiteindelijk goedkomt. Ik heb een klein buffertje waar ik mee vooruit kan. En ik kan me niet voorstellen dat we echt nog een jaar anderhalve meter afstand gaan houden. We zijn kuddedieren. Mensen hebben mensen nodig."

IJssalon

Tot die tijd kunnen mensen bij café De Veerkes in het weekend bier, bitterballen en schotels bestellen. Daarnaast heeft Rijnen een pop-up ijssalon in de buurt. "Die ben ik vorig jaar begonnen en heb ik dit jaar eerder opengegooid."

Het fijnst daaraan is dat hij zijn gasten nog steeds ziet en spreekt. "Ik heb de luxe dat ik op die manier toch nog met veel mensen contact heb. Veel mensen komen langs voor een praatje. Uiteraard met gepaste afstand."