Positief effect lockdown

Weg met de schutting: betere buren door coronacrisis

24 april 2020 11:26 Aangepast: 27 april 2020 07:30
Debbie en haar buren hebben de schutting weggehaald Beeld © Debbie de Jong

Menig buurtapp draait momenteel op volle toeren door allerlei initiatieven. Van een buurtvrijmarkt op 'Woningsdag' tot hulp met boodschappen doen: buren weten elkaar in deze tijden te vinden. Iets wat het Oranjefonds toejuicht. 

Zo ook Debbie de Jong en haar buren. Hun band is nu zo sterk geworden dat ze voor de gezelligheid de schutting tussen hun tuinen voor een deel hebben weggehaald. "Doordat de schutting weg is, zitten we nu op drie meter afstand van elkaar en hoeven we niet zo te schreeuwen", zegt ze tegen EditieNL.  

Sta-op-je-ladder-shotjesavond

"Door de coronacrisis word je creatief. Er wordt bij ons van alles georganiseerd. Zo hebben we ook een sta-op-je-ladder-shotjesavond gehad. Aan het eind van de avond konden we niet meer op onze ladder staan." 

Marc van Hal van het Oranjefonds ziet meer van dit soort initiatieven. "Het is voor iedereen heel erg belangrijk om verbonden te zijn met je buurt en buren. Zeker in deze tijd. Mensen staan graag met elkaar in contact."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Burendag: Rowy trouwt met haar buurjongen

Daarnaast heb je elkaar volgens Van Hal ook echt vaker nodig nu. "Meestal ga je naar je vrienden of familie als er iets aan de hand is. Nu is dat natuurlijk lastig en daarom is het hartstikke mooi als contact met je buren hebt." 

Al hoeft het voor niet iedereen zo gezellig te zijn zoals bij Debbie en haar buren. "We vinden het heel belangrijk om zo contact te kunnen houden want verder hebben we maar weinig contact natuurlijk. Het is heel fijn als er iemand op je let." 

Klein beginnen

Voor iedereen bij wie dit niet vanzelfsprekend is heeft Van Hal nog wel wat advies. Hij raadt aan om gewoon klein te beginnen. "We weten dat het kleine contact van even goedemiddag zeggen of korte praatjes houden de stap veel kleiner maakt om uiteindelijk een hulpvraag te stellen." Even hallo zeggen kan je uiteindelijk dus veel opleveren.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore