Ga naar de inhoud
Live meekijken

Arts helpt op afstand met slimme bril: 'Extra paar ogen'

René levert smartglasses aan zorginstellingen Beeld © Eigen foto

Zorgverleners in verpleeghuizen doen er alles aan om bewoners zo goed mogelijk te verzorgen, maar soms is het handig als er een dokter bij is. De coronacrisis maakt dat vanwege het bezoekverbod in veel gevallen onmogelijk. Smartglasses bieden een oplossing: met de slimme brilletjes kunnen artsen op afstand live meekijken.

"Je kunt een wond omschrijven, maar dat is lastig. Als iemand met je meekijkt, helpt het enorm. Als we iets echt zien, is het veel duidelijker wat er aan de hand is met een persoon", vertelt Michiel Klitsie. Hij is technisch geneeskundige, dat is een arts met een technische achtergrond.

Bellen via de bril

Zo'n slimme bril is dus een uitkomst. Als zorgverleners het even niet weten, of ze vinden het fijn als er een arts meekijkt, kunnen ze door middel van de smartglass bellen met een arts. Ze hebben dan ook nog eens hun handen vrij om een eventuele behandeling uit te voeren.

Klitsie ziet dat steeds meer behandelaren een smartglass willen gebruiken. "We zijn als arts een grote risicofactor om de ziekte over te brengen in bijvoorbeeld verpleeghuizen, en door die bril hoeft dat niet", legt hij uit. Het meekijken bespaart ook nog eens een hoop tijd. "Je ziet in minder tijd meer cliënten."

Bezoekverbod
Lees ook:
Bezoekverbod tehuizen verlengd: 'Ik heb mijn dochter al 6 weken niet gezien'

Extra paar ogen

Maar hoe werkt zo'n bril nou eigenlijk? "De bril heeft een camera en een microfoon. Zodra je de bril opzet, maakt die verbinding met een arts die ergens anders zit. Wat jij door je bril ziet, ziet de arts ook", vertelt René Verspuij van Gemvision. Dat bedrijf levert smartglasses aan zorginstellingen.

Je hebt er dus een extra paar ogen bij, waarmee de arts kan helpen bepaalde situaties of verwondingen te beoordelen. "Het is niet alleen rustig voor de verpleegkundige, maar ook voor de cliënt."

Gratis
Lees ook:
Gratis leenauto voor zorgpersoneel: 'Dit is geweldig!'

Bekijk hier de video:

01:36