Sinds de coronacrisis zijn mensen massaal thuis aan het werk. Maar waar de een er ontzettend van opbloeit, krijgt de ander er juist enorme stress van. Hoe pak je het thuiswerken aan als het eigenlijk niks voor jou is?
Uit onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-Out blijkt dat het stressniveau met veertig procent is toegenomen nu zoveel mensen thuiswerken. Gerard Veldman heeft daar ook last van. "Wij wonen met z'n vijven. Hoewel we allemaal een eigen kamer hebben, merk ik dat het thuiswerken niks voor mij is", vertelt hij aan EditieNL.
Werk en privé
Hij vindt het lastig om continu te moeten schakelen tussen werk en privé. "Ik ben daar niet goed in. Ik werk op die manier veel minder effectief. Bovendien hebben we twee pubers die het videobellen ook wel interessant vinden."

Vakantiehuisje
Maar hij heeft een oplossing gevonden: sinds een paar dagen huurt Gerard een vakantiehuisje in de buurt van zijn eigen huis, waar hij elke dag met een koffertje naartoe fietst. "Ik zit hier in m'n eentje, lekker rustig. Het huisje ligt midden in het bos. Als ik 's middags terugkom van een wandeling ben ik direct weer geconcentreerd."
Zijn nieuwe werkplek werkt ook bevorderlijk voor de privésfeer. "Op deze manier blijf ik leuker voor m'n omgeving thuis. Het kost bovendien maar 25 euro per dag. Geen geld."
Structuur
Volgens Monique van Dongen van Zorg van de Zaak lopen andere mensen thuis tegen vergelijkbare problemen aan. ''De scheiding tussen werk en privé valt steeds meer weg", zegt ze tegen EditieNL.
Om beter thuis te leren werken is structuur volgens haar belangrijk. "Neem echt pauze waarbij je even van je scherm weggaat en een frisse neus haalt. En maak aan het begin van de week een weekopstart met je collega's waarbij doelen worden besproken en waarbij de verbinding centraal staat."

Mensen die thuis kinderen hebben, raadt ze aan om in blokken te werken. "Spreek met jezelf af om een uur te werken en vervolgens een uur aandacht aan de kinderen geven. Dit kan je mogelijk verdelen met je partner. Je werkdag duurt zo misschien wat langer, maar je blijft geconcentreerd en het is rustiger voor jezelf.''
Positief
Maar niet iedereen vindt het thuiswerken kommer en kwel. Van de thuiswerkers zegt 61 procent dat het ze juist goed afgaat. Een kwart wil het in de toekomst, zonder corona, ook wel blijven doen. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
Geen afleidende collega's, geen reistijd en tussendoor even een wasje draaien: Edith van den Boogaard vindt het thuiswerken heerlijk. "Ik zou niet anders meer willen", vertelt ze aan EditieNL.
Concentratie
Als veiligheidsdeskundige-adviseur geeft ze adviezen over BHV en EHBO-cursussen. "Mijn baan is thuis heel goed te doen. Het is werk waarbij het belangrijk is om je kop erbij te houden. Je wilt niet iedere tien minuten iemand aan je bureau hebben."
Thuis voelt het alsof Edith veel meer extra rust en tijd heeft. "Ik ben niet zo van het kletsen bij de koffieautomaat. Nu kan ik tenminste lekker doorwerken. Ik ben minder gejaagd."