Ga naar de inhoud
Overleden door corona

Autopsie belangrijk in onderzoek naar coronavirus

Het mortuarium van het Amsterdam UMC Beeld © EditieNL

Het lichaam van iemand die overleden is aan Covid-19, kan veel hulp bieden in de strijd tegen het virus. Een obductie, ook wel autopsie genoemd, is een manier om meer kennis over het coronavirus te krijgen. Toch wordt niet elke overleden coronapatiënt onderzocht.

"We beginnen binnen 24 uur na het overlijden met de obductie", vertelt. Marianna Bugiani, patholoog in het Amsterdam UMC. De autopsies zijn volgens haar erg belangrijk. "Wij kunnen in de patronen van de schade aan de weefsels zien hoe het coronavirus zich verspreidt door het lichaam."

Daarvoor moeten wel zo veel mogelijk lichamen bekeken worden. "Zowel de mensen die er vroeg door zijn gestorven, als de mensen waar het langer bij heeft geduurd. Dan zie je het verloop. We kunnen ook zien of er buiten de longen om andere organen worden aangetast door Covid-19."

Een
Lees ook:
Een op de vijf ic-patiënten corona is overleden

Besmettelijk

De pathologen die de autopsies uitvoeren, hoeven niet heel bang te zijn om besmet te raken. "De patiënten vallen onder categorie twee, en dat betekent dat ze niet ontzettend besmettelijk zijn tijdens een obductie." Ook is er een speciaal protocol en dragen pathologen beschermende kleding.

Toch ziet ze dat sommige mensen er huiverig voor zijn. "Ik zie pathologen die bang zijn en ziekenhuizen die er daarom bewust voor kiezen geen obductie uit te voeren."

Belangrijk voor onderzoek

De Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) herkent dat beeld. "We hebben vanuit het land terughoudendheid gezien vanuit de pathologen", laat de vereniging weten. Die terughoudendheid is er volgens de NVVP niet langer: "Omdat er weinig besmettingsgevaar blijkt te zijn."

De obducties zijn volgens de vereniging van groot belang. "Ze moeten gewoon uitgevoerd worden. Het is voor de familie fijn en voor het onderzoek naar Covid-19 is het belangrijk."

Esther
Lees ook:
Esther biedt steun aan zorgpersoneel: 'Elke dag mensen zien overlijden doet wat met je'

Bekijk hier de video:

01:33