Ga naar de inhoud
Versoepeling coronamaatregelen

Een tweede coronagolf in Nederland? 'De vraag is niet óf, maar wanneer'

In het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis wordt getest op het coronavirus. Beeld © ANP

Gaat de regering de coronamaatregelen versoepelen? Die vraag houdt heel Nederland vandaag bezig. Maar deskundigen waarschuwen dat een versoepeling kan leiden tot een tweede coronagolf.

In landen als Singapore, Taiwan en Japan sloeg een tweede coronagolf de afgelopen tijd al toe. Het aantal besmettingen liep daar in rap tempo weer op.

Versoepeling
Lees ook:
Versoepeling van maatregelen: dit zijn de adviezen van experts aan het kabinet

En ook andere epidemieën maakten golfbewegingen. De eerste golf van de Spaanse griep ontwikkelde zich in het voorjaar van 1918 en maakte weinig dodelijke slachtoffers. Toen leek het virus even te verdwijnen, maar in het najaar sloeg de tweede golf toe. Die leidde daarentegen wel tot veel doden.

'95 procent is nog vatbaar'

"Er komt een tweede coronagolf in Nederland", zegt Bert Niesters, microbioloog aan het UMCG, tegen Editie NL. "We hopen dat verspreiding in de zomer zal afnemen omdat het virus niet tegen warmte en een hoge luchtvochtigheid kan. Maar daarna zal het coronavirus terugkeren."

Komt
Lees ook:
Komt er een tweede coronagolf? Toch weer lockdown in China

Daarnaast heeft slechts zo’n vijf procent van de Nederlanders antistoffen aangemaakt. "95 procent is dus nog vatbaar. Bovendien heeft niet iedereen die corona heeft gehad ook antistoffen aangemaakt."

'Versoepeling niet verstandig'

De stijging van het aantal besmettingen hangt volgens Niesters af van de overheidsmaatregelen en de mate waarin mensen zich daaraan houden. "Als we er lak aan hebben, zoals dit weekend met die volle parken, dan gaat het snel met de nieuwe coronagolf en komt die misschien al voor de zomer."

Niesters is dan ook duidelijk: "Het zou absoluut niet verstandig zijn om de maatregelen nu al drastisch te versoepelen."

Tweede coronagolf ligt op de loer

01:35