Ga naar de inhoud
Tribes

Temperatuurmeting op kantoor: 'Bij koorts kom je er niet in'

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Als werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, dan moet de werkplek wel coronaproof zijn. Denk aan afgeschermde werkplekken en voldoende handgel. Het bedrijf Tribes, dat wereldwijd flexibele werkplekken verhuurt, gaat een stapje verder en gaat de lichaamstemperatuur van kantoorpersoneel opmeten voordat zij naar binnen mogen.

Als de temperatuur hoger is dan 38 graden, dan moet je weer naar huis. Want, is de gedachte, iemand met koorts zou wel eens corona kunnen hebben. "Vandaag gaat de eerste coronaproof zone open en deze wordt uitgerold over de andere 22 vestigingen", zegt Eduard Schaepman, directeur van Tribes, tegen Editie NL.

Voor Schaepman is het belangrijk dat zijn personeel op een veilige manier weer aan het werk kan gaan. "Bij de ingang komt een warmtecamera te hangen waarmee de temperatuur wordt opgenomen."

Milde symptomen

Toch kan het ondanks deze aanpassing gebeuren dat iemand die besmet is met het virus, straks gewoon op kantoor zit. "Koorts is een van de symptomen van het coronavirus, maar veel mensen met corona hebben milde symptomen en geen koorts", zegt viroloog Ab Osterhaus.

"Bovendien heb je in het begin altijd een lage temperatuurstijging, terwijl je al wel besmettelijk bent. En als je in de incubatietijd zit, heb je nog helemaal geen symptomen, maar ben je ook besmettelijk."

Coffeeshop
Lees ook:
Coffeeshop checkt op corona met infraroodscan: 'Verhoging kan iets betekenen'

'Lang niet afdoende'

De aanpak van Tribes zorgt ervoor dat degenen met koorts eruit gefilterd worden, maar mensen die het virus zonder verhoging dragen gewoon naar binnen mogen. "Deze maatregel is dus lang niet afdoende, maar moet in combinatie gelden met social distancing en andere hygiënemaatregelen."

Meer aanpassingen

Ook daar heeft Tribes naar eigen zeggen aan gedacht. "Er komen automaten met mondkapjes, desinfectiegel en handschoenen. Daarnaast komt er plexiglas om de werkplekken heen, zit er voldoende afstand tussen die werkplekken en hebben we het luchtventilatiesysteem aangepast, zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. Op die manier heeft het virus minder kans om zicht te verspreiden." 

Collega's er gloeiend bij

01:49