Ga naar de inhoud
Belgisch voorbeeld

Zomer in coronatijd: moeten we straks een kaartje kopen voor het strand?

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De Belgische gemeente Oostende wil een strandpas invoeren voor de zomer, zodat het niet te druk wordt op het strand. Bewoners van de kustplaats en hotelgasten krijgen voorrang op zo'n toegangsbewijs. Is dit ook een idee voor de Nederlandse stranden?

De kans is groot dat we de komende zomer in eigen land moeten doorbrengen. Als de lockdownmaatregelen tegen die tijd versoepeld zijn, zullen veel mensen vermoedelijk naar de dichtstbijzijnde kust trekken. Dus is er een plan nodig om het bezoek in goede banen te leiden.

Strandpas

Bart Tommelen, de burgemeester van het Vlaamse Oostende, komt met een plan om dat mogelijk te maken: hij gaat passen uitdelen om toegang te verlenen tot het strand. Het concept wordt nu besproken met burgemeesters van andere kustplaatsen.

Politiedrone
Lees ook:
Politiedrone met speaker op het strand: 'Hou afstand'

"Het wordt lastig om dat systeem te handhaven. Maar als het hele strand afzetten de andere optie is, moeten we hier ons best voor gaan doen", zegt de burgemeester tegen VTM.

Enthousiast

Goof Lukken, hoogleraar toerisme aan de Breda University, vindt het geen gek plan om dit ook in Nederland te doen. "Zo'n strandpas is wel een reële optie voor als Nederland als waterland. Het is een innovatief idee voor de anderhalvemetereconomie", zegt hij tegen EditieNL.

Vooruitkijken

"De kans is groot dat de maatregelen op een gegeven moment zullen versoepelen. Maar de verwachting is dat er niet internationaal gereisd gaat worden", gaat hij verder. "Men voelt bij de overheid ook wel aan dat het volk brood en spelen nodig heeft. We moeten vooruitkijken."

1,5
Lees ook:
1,5 meter-protocollen klaar: 'Strandtenten kunnen open'

Hij kan zich voorstellen dat de handhaving van zo'n strandpas vergelijkbaar is met die van grote evenementen: "Vooraf moet je een ticket bemachtigen. Op de toegangswegen moet controle staan die je barcode scant. Ook kun je de aankomsttijden reguleren."

Hij geeft toe dat het een uitdaging zal zijn. "Het is lastig om hier een logistiek plan voor te maken. Maar bij grote wielerwedstrijden, marathons en de Nijmeegse Vierdaagse is het beheersbaar. Dus het is mogelijk. We zullen gebruik moeten maken van de kennis die er is vanuit de evenementenindustrie."

Veiligheidsregio's

Uit een rondvraag van EditieNL blijkt dat alle veiligheidsregio's die toegang hebben tot het strand, hier nog niet naar hebben gekeken. Ze willen eerst wachten welke maatregelen Rutte dinsdag aankondigt.

Bekijk hier de video:

01:41