Coronacrisis

Het wordt drukker op straat: hoe houdbaar is de intelligente lockdown?

17 april 2020 18:14 Aangepast: 17 april 2020 18:34
Een winkelstraat in Purmerend deze week Beeld © ANP

Blijf thuis, is al weken het dringende advies. Toch wordt het op sommige plekken weer wat drukker op straat. Begint onze intelligente lockdown scheurtjes te vertonen?

Hoewel het nog steeds veel rustiger is dan normaal, blijkt uit gegevens van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens dat er weer meer auto's de weg op gaan. Ook in winkelstraten zijn meer mensen op de been, ziet CityTraffic. Dat bedrijf meet drukte in winkelstraten en binnensteden. Deze week was het 1,9 procent drukker dan de week ervoor.

"We tellen dagelijks en elke dag is het een beetje drukker dan de week daarvoor", zegt Huib Lubbers van CityTraffic. "Het is landelijk niet een enorme stijging, maar regionaal zien we wel verschillen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom luisteren jongeren niet? 'Er heerst een yolo-gevoel'

Meer winkels open

"Kijk naar de Nieuwendijk in Amsterdam bijvoorbeeld, waar een toename is van bijna dertig procent ten opzichte van vorige week. Ook in Rotterdam is het op sommige dagen tot dertig procent drukker", vervolgt Lubbers. Er wordt geteld door middel van wifi-sensoren, dus wie zijn wifi niet aan heeft staan, wordt ook niet meegeteld. Daardoor kan werkelijke aantal het hoger liggen.

"Meer winkels hebben de deuren geopend, dus dat is een mogelijke verklaring voor de toegenomen drukte", aldus Lubbers. Het is overigens nog steeds veel rustiger dan normaal: zo was het gisteren 76 procent rustiger op straat dan een jaar eerder.

Kuddegedrag

Maar hoe komt het dat we toch vaker eropuit gaan? Volgens gezondheidszorgpsycholoog Bjarne Timonen kan dat aan meerdere dingen liggen. "Als er één schaap over de dam is, volgt de rest vanzelf. Als mensen naar buiten gaan, denken andere mensen: oh, het mag weer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal auto's op de weg stijgt weer iets

Sociaal contact

Ook speelt volgens Timonen mee dat sociale contacten een grote levensbehoefte zijn van mensen. "Nu gaat vrijwel alles digitaal. Mensen hebben behoefte aan fysiek contact. Je ziet dat die behoefte bij sommige mensen klaarblijkelijk zwaarder weegt dan de angst voor corona."

De overheid moet volgens de psycholoog rekening houden met die behoeften van mensen. "Wij zijn geen robots, maar heel sociale wezens. Als we niet voorzien in die behoefte, dan kunnen mensen depressief en angstig worden."

Houdbaarheidsdatum

Timonen denkt daarom dat er een houdbaarheidsdatum zit aan de maatregelen. "Sommige mensen hebben dan misschien wel partners en kinderen, maar ook zij hebben uiteindelijk behoefte aan contact met vrienden en andere familieleden. Dat gaat wringen."

De communicatie vanuit de overheid moet volgens hem daarom heel duidelijk zijn. "Anders gaan mensen dingen zelf interpreteren, dan gaan ze uit van hun instincten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore