Veel onderzoek

De smartwatch in strijd tegen corona: 'Ziet infectieziekten snel'

16 april 2020 10:37 Aangepast: 20 april 2020 11:07
Beeld © Editie NL

In de strijd tegen het coronavirus worden in Nederland smartwatches ingezet. Onderzoekers van het Radboudumc gebruiken deze slimme horloges al voor het analyseren van parkinsonpatiënten, maar willen ze nu ook inzetten tegen het coronavirus.

"Deze watches kunnen zeker ook gebruikt worden in de strijd tegen corona", zegt Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc, tegen Editie NL. "De smartwatches meten bijvoorbeeld iemands temperatuur, hartslag en weerstand van de huid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google-smartwatches herinneren je om handen te wassen

Ze kunnen volgens Bloem sneller zien of iemand een infectieziekte onder de leden heeft. "Nog sneller dan iemand het zelf doorheeft."

'Hoe meer data hoe beter'

Er wordt wereldwijd al veel onderzoek gedaan naar het coronavirus met behulp van smartwatches of de technologie daarachter. "De technologie kan op normale smartwatches worden toegepast en hoe meer data hoe beter het onderzoek."

Peter Joosten doet met zijn smartwatch mee aan een groot onderzoek. Peter Joosten doet met zijn smartwatch mee aan een groot onderzoek.

Toch is er ook kritiek. "Het is belangrijk om mee te nemen dat de deelnemers van deze onderzoeken vaak een hoog genoeg inkomen hebben om zelf een smartwatch te kopen en dat ze zelf interesse in de gezondheidszorg en het coronavirus hebben", zegt zorginnovator Peter Joosten. "Daardoor kan de uitslag van het onderzoek gekleurd zijn."

150.000 mensen

Zelf doet hij ook mee aan een onderzoek. "Daar nemen wereldwijd 150.000 mensen aan deel. Zo'n hoog aantal is van belang voor de kwaliteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore