Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Blije boeren: Nederlanders helpen massaal asperges steken

Aspergeboer Eric Weiland heeft inmiddels voldoende personeel. Beeld © Editie NL

Van kelner naar aspergesteker: een opvallende carrièreswitch in deze coronatijd. Boeren zitten te springen om arbeiders en krijgen uit allerlei hoeken hulp aangeboden.

Normaal gesproken werkt aspergeboer Eric Weiland vooral met seizoensarbeiders uit Polen en Roemenië. Maar door de coronacrisis mogen ze niet meer werken, of durven ze dat niet. Ondanks dat hoeft de boer zelf niet te steken.

Duizenden mensen hebben zich namelijk inmiddels aangemeld op helponsoogsten.nl, een website voor boeren die op zoek zijn naar hulp op het land. "Alle hulp is welkom. En die komt uit onverwachte hoek", vertelt Eric aan Editie NL.

'Een luxepositie'

"We hebben voldoende personeel, maar wel heel ander personeel. Het land staat vol met Nederlanders. Van scholieren tot mensen die bij een reisbureau werken en van kelners tot koks."

"Ik vind het echt geweldig dat iedereen meehelpt. We hoeven ons geen zorgen te maken of we voldoende personeel hebben." Sterker nog, er is inmiddels een wachtlijst. "Dat is een luxepositie. Het was de afgelopen jaren lastig om genoeg personeel te vinden en nu melden mensen zich spontaan aan."

'Win-winsituatie'

Het voordeel is dat mensen niet de hele dag asperges hoeven te steken. "Ze kunnen een dagdeel werken. 's Middags kunnen ze dan lekker hun eigen ding doen. Een echte win-winsituatie."

Aardbeien, prei, kool en peren

Asperges zijn een dagvers product. "Als je een dag of twee later oogst, dan is de kwaliteit al behoorlijk anders. Je moet asperges steken als ze de kop op steken, anders ben je te laat."

Op dit moment zijn er, net als bij het aspergesteken, tekorten bij het oogsten van aardbeien en andere vollegrondsgroenten, zoals prei, sla en kool. Ook voor deze sectoren worden mensen gezocht. In augustus moeten appels en peren geplukt worden. Als de situatie zo blijft, zal hier daar een tekort gaan ontstaan.

Bekijk de video hier:

02:08